Povestea “celui mai inalt Turn din burgurile transilvane” va fi interpretata la Serbarile Bistritei medievale de trupa sibiana de teatru Trimbulinzii.
La 1519 se finaliza construirea Turnului Bisericii Evanghelice din Bistrita, cel mai inalt turn bisericesc de piatra din orasele sasesti din Transilvania, dar, la el s-a mai lucrat cateva decenii si dupa aceea, existand referiri contabile despre aceasta pana prin 1550.
Sasii bistriteni isi pusesera in gand sa ridice cel mai inalt turn, insa ei nu erau singurii care isi doreau acest lucru. Legenda spune ca bistritenii i-au invitat pe conducatorii celorlalte burguri la sfintirea Turnului lor (nu se stie exact anul si data) si evenimentul s-a lasat cu o mare petrecere.
Desi toti s-au minunat de inaltimea si frumusetea Turnului, bistritenii nu au vrut sa spuna ce inaltime are, pt ca si alte orase isi construiau atunci turnurile bisericilor. Numai ca, dupa lasarea intunericului, cineva de la Medias a iesit neobservat dintre ceilalti si s-a urcat in Turn, pt a-l masura cu o sfoara cu plumb.
Bistritenii l-au observat si l-au lasat sa faca treaba asta nestingherit. Dupa ce omul s-a intors la masa, petrecerea a continuat, dar, peste noapte, pe cand omul dormea dus, i-au taiat cativa metri din sfoara. Vreo opt – noua metri, fiindca, desi mediesenii si-au facut turnul bisericii lor cu 1 m mai inalt decat le arata sfoara ca era cel din Bistrita, turnul lor a iesit cu putin peste 68 m de inalt.
Turnul Bisericii Evanghelice din Medias a fost finalizat in anul 1551 si, cand mediesenii – s-au laudat ca ei au “cel mai inalt turn de biserica dintre orasele sasesti”, bistritenii i-au intrebat cat are acela. “68,5 m” li s-a raspuns. “Ei bine, al nostru are 76 m” le-au intors-o bistritenii si le-au povestit ce s-a intamplat cu sfoara. Asa ca aceia au ramas cu buza umflata! (In anul 2008, la putin timp dupa incendiul din 11 iunie, Forumul German din Transilvania a facut o donatie pentru sprijinirea interventiilor de prima urgenta la Biserica Evanghelica din Bistrita, iar la intrunirea conducerii Forumului, de la Sibiu, cineva care cunoastea povestea din urma cu peste patru veacuri si jumatate i-a spus in gluma reprezentantului sasilor bistriteni, Thomas Hartig, ca “de data aceasta Turnul vostru sa iasa mai mic decat cel din Medias”! Semn ca “povestea” nu a fost uitata).
“Legenda celui mai inalt Turn de piatra” va fi “povestita” publicului la Serbarile Bistritei medievale, intr-un mod caracteristic, de trupa sibiana de teatru Trimbulinzii. Festivalul Serbările Bistriţei medievale 2013 este organizat de Primaria Municipiului Bistrita, Consiliul Local Bistrita, Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc” si Asociatia Bistrita Medievala, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land din Bistriţa.
Sponsori principali Record si Leoni. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.bistritamedievala.ro .
Presed. Ex. Asociatia Bistrita Medievala FLORIN SASARMAN