Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  102 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Povestea celui mai înalt Turn din burgurile transilvane

26/06/2013 09:53:41  
Povestea “celui mai inalt Turn din burgurile transilvane” va fi interpretata la Serbarile Bistritei medievale de trupa sibiana de teatru Trimbulinzii.

La 1519 se finaliza construirea Turnului Bisericii Evanghelice din Bistrita, cel mai inalt turn bisericesc de piatra din orasele sasesti din Transilvania, dar, la el s-a mai lucrat cateva decenii si dupa aceea, existand referiri contabile despre aceasta pana prin 1550.

Sasii bistriteni isi pusesera in gand sa ridice cel mai inalt turn, insa ei nu erau singurii care isi doreau acest lucru. Legenda spune ca bistritenii i-au invitat pe conducatorii celorlalte burguri la sfintirea Turnului lor (nu se stie exact anul si data) si evenimentul s-a lasat cu o mare petrecere.

Desi toti s-au minunat de inaltimea si frumusetea Turnului, bistritenii nu au vrut sa spuna ce inaltime are, pt ca si alte orase isi construiau atunci turnurile bisericilor. Numai ca, dupa lasarea intunericului, cineva de la Medias a iesit neobservat dintre ceilalti si s-a urcat in Turn, pt a-l masura cu o sfoara cu plumb.

Bistritenii l-au observat si l-au lasat sa faca treaba asta nestingherit. Dupa ce omul s-a intors la masa, petrecerea a continuat, dar, peste noapte, pe cand omul dormea dus, i-au taiat cativa metri din sfoara. Vreo opt – noua metri, fiindca, desi mediesenii si-au facut turnul bisericii lor cu 1 m mai inalt decat le arata sfoara ca era cel din Bistrita, turnul lor a iesit cu putin peste 68 m de inalt.

Turnul Bisericii Evanghelice din Medias a fost finalizat in anul 1551 si, cand mediesenii – s-au laudat ca ei au “cel mai inalt turn de biserica dintre orasele sasesti”, bistritenii i-au intrebat cat are acela. “68,5 m” li s-a raspuns. “Ei bine, al nostru are 76 m” le-au intors-o bistritenii si le-au povestit ce s-a intamplat cu sfoara. Asa ca aceia au ramas cu buza umflata! (In anul 2008, la putin timp dupa incendiul din 11 iunie, Forumul German din Transilvania a facut o donatie pentru sprijinirea interventiilor de prima urgenta la Biserica Evanghelica din Bistrita, iar la intrunirea conducerii Forumului, de la Sibiu, cineva care cunoastea povestea din urma cu peste patru veacuri si jumatate i-a spus in gluma reprezentantului sasilor bistriteni, Thomas Hartig, ca “de data aceasta Turnul vostru sa iasa mai mic decat cel din Medias”! Semn ca “povestea” nu a fost uitata).

“Legenda celui mai inalt Turn de piatra” va fi “povestita” publicului la Serbarile Bistritei medievale, intr-un mod caracteristic, de trupa sibiana de teatru Trimbulinzii. Festivalul Serbările Bistriţei medievale 2013 este organizat de Primaria Municipiului Bistrita, Consiliul Local Bistrita, Centrul Cultural Municipal “George Cosbuc” si Asociatia Bistrita Medievala, cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land din Bistriţa.

Sponsori principali Record si Leoni. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.bistritamedievala.ro .

Presed. Ex. Asociatia Bistrita Medievala FLORIN SASARMAN

2499 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro