Pe langa lapte, carne si oua, postul complet exclude petrecerile, fumatul si alcoolul. Alt ingredient de nelipsit al postului este atitudinea lipsita de egoism fata de semeni.
Postul este cunoscut in cea mai mare masura ca renuntarea la alimentele “de dulce”: lapte, carne, oua si produsele care le contin. Unii credinciosi nu consuma aceste produse sau derivatele lor pe durata postului, fiind o etapa pregatitoare pentru sarbatoarea ce urmeaza.
Ca postul sa fie complet si sa nu fie doar o dieta, pe langa postul alimentar credinciosii ar trebui sa practice si “postul sufletesc”.
Avand in vedere ca decizia de a posti apartine fiecaruia, in aceasta perioada credinciosii ar trebui sa renunte si la obiceiurile daunatoare sanatatii si sufletului lor precum fumatul si consumul de alcool.
Comerciantii stiu asta si au marit pretul produselor de post, in special al legumelor, stiind ca acestea vor fi cumparate de persoanele care si-au propus sa consume doar mancare de post pana la Craciun, indiferent de pret. Pe langa lucrurile care nu ar trebui facute in post se numara si participarea la petreceri, indiferent de natura lor.
Cele mai multe cluburi insa nu si-au inchis portile pe durata celor 40 de zile ale postului Craciunului. Acestea isi astepta clientii indiferent in ce perioada s-ar afla, astfel ca persoanele care decid sa se distreze in acest fel le pot trece pragul.
Canoanele bisericesti prevad ca pe durata postului nu se fac nunti, ospete sau alte petreceri.