In 7 martie a inceput Postul Pastelui, care va tine pana in 23 aprilie. Cei care postesc renunta timp de sase saptamani la carne, lactate si oua. In aceasta perioada, mare trecere au legumele, insa pretul acestora a crescut de cand a inceput postul.
Credinciosii au intrat din 7 martie in Postul Pastelui. Cei care tin post consuma in aceasta perioada multe legume, care insa s-au scumpit destul de mult.
Daca un kilogram de cartofi putea fi cumparat in urma cu o luna la pret de 2 lei, acum costa 3 lei sau chiar 3,5 lei.
Nici ciupercile nu au pastrat pretul de acum doua saptamani, de la 8 lei kilogramul ajungand acum la 10 sau chiar 12 lei kilogramul.
Fasolea, un alt produs care este la mare cautare in aceasta perioada s-a scumpit considerabil, pretul acesteia ajungand de la 8 lei la 12 lei.
Varza putea fi achizitionata pana nu de mult cu 1,5 lei kilogramul, acum in unele locuri este chiar si 2,5 lei.
Ceapa, un alt produs mult folosit in aceasta perioada, s-a scumpit considerabil, de la 2 lei ajungand la 3,5 lei kilogramul iar usturoiul se poate cumpara chiar si cu 25 de lei kilogramul.
Si pretul ardeilor a crescut de cand a inceput postul. Daca in urma o luna ardeii puteau fi cumparati cu preturi cuprinse intre 4 si 6 lei kilogramul, acum acelasi produs costa chiar si 10 lei.
Salata s-a scumpit si ea in aceasta perioada. O bucata poate fi achizitionata chiar si cu 3 lei.
“Se vinde si nu prea pentru ca oamenii nu au bani. Multi cumpara foarte putin, exact cat le trebuie pentru o mancare pentru ca nu au bani sa faca provizii pe mai mult timp”, a povestit pentru Bistriteanul.ro Lacramioara Deac, vanzatoarea dintr-un aprozar de legume-fructe.