Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  62 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne: Domnica Dologa – o voce cu atitudine!

17/03/2013 11:13:03 Felicia SZUCS  
Când e pe scenă, reuşeşte ceva ce nu prea reuşesc mulţi artişti ai zilelor noastre: să impună! Respect. Faţă de ea ca artist, faţă de ea ca om, faţă de ceea ce se luptă să păstreze. Cântă de te trec fiori şi vrând-nevrând îţi îndrepţi spatele când o vezi. Niciodată nu s-a zbătut să fie populară. Preferă să fie ea! Fără excepţii!

Domnica Dologa a ”răsărit” într-o familie cu încă patru fete, de pe Fiad. Adică ”pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, cum îi place Domnicăi să spună. Devreme în viaţă a învăţat prima lecţie: visele nu devin întotdeauna realitate exact atunci când îţi doreşti, dar, dacă perseverezi, ai toate şansele să ţi le împlineşti.Copilă fiind, Domnica Dologa şi-a dorit enorm să devină elevă a Liceului de Muzică din Bistriţa, dar familia a trezit-o repede la realitate: nu îşi permiteau să o susţină la şcoală acolo, iar mama îşi dorea ca fata ei să înveţe o meserie, să-şi câştige existenţa.

Cântatul nu era o opţiune şi nu era văzut de părinţii ei ca un lucru serios, de viitor. Aşa că, a făcut 10 clase la şcoala din sat şi imediat după absolvire a intrat în pâine: s-a angajat la fabrica de textile din Năsăud. A urmat visul părinţilor ei. Dar nu şi l-a abandonat pe-al ei! Muncind în schimburi, Domnica Dologa s-a încăpăţânat să-şi continue studiile, s-a înscris la Şcoala Populară de Artă şi şi-a văzut de drum. Drum care a dus-o, inevitabil, pe scenă. A făcut parte, timp de 15 ani, din Cununa de pe Someş, ca artist amator, a bătut ţara în lung şi în lat cu acest ansamblu, a dus cântecul năsăudean peste mări şi ţări.

În 1995, Domnica Dologa a câştigat concursul pentru tineri interpreţi, organizat de Radiodifuziunea Română, iar în 1998 şi-a adjudecat Crizantema de Aur, cântând dumnezeieşte romanţe. Nu îşi afişează titlurile şi diplomele câştigate, dar se simte onorată ori de câte ori îi este recunoscut talentul, vocea şi dăruirea. Recunoaşte, cu tristeţe în vocea ei care se încăpăţânează să cânte muzică populară autentică, că în ziua de azi s-a răsturnat sistemul de valori, iar artiştii ca ea nu au ”trecere”. Poate de aceea este atât de încântată de un premiu pentru cea mai bună interpretă de muzică populară din Bistriţa-Năsăud, acordat de la Etno TV, care a luat-o total prin surprindere, fiind bine ştiut ce fel de cântece sunt agreate de televiziunile comerciale.

Chiar dacă ştie că nu este populară, că televiziunile nu se înghesuie să o aibă pe lista de inviaţi în emisiuni sau spectacole, Domnica Dologa îşi permite luxul de a rămâne autentică, de a cânta cum aproape nimeni nu o mai face. Poartă costume populare primite cadou de la bătrânii satelor pe care le colindă pentru a-şi culege cântecele, stă în bibliotecă pentru a căuta melodii despre care nimeni nu mai ştie nimic şi riscă să se piardă şi urcă pe scenă cu o atitudine care transmite toată demnitatea ţăranului român adunată din moşi strămoşi. Refuză să cânte la nunţi, cu excepţia celor a prietenilor care acceptă să interpreteze ce vrea ea. Domnica Dologa spune că nu vrea să se simtă umilită, nu vrea să se prostitueze artistic cântând ceea ce numai folclor nu mai e, chiar dacă ştie că financiar are de pierdut.

”Norocul meu e că niciodată nu am făcut un capăt de ţară din bani. Că sunt mulţi, că sunt puţini, nu mă interesează. Pot trăi fericită, bucurându-mă de ceea ce îmi dă Dumnezeu, nu de ceea ce primesc de la oameni!” spune Domnica Dologa.

Acum, Domnica Dologa este artistă a Ansamblului “Dor Românesc” şi visează să facă un proiect prin care muzica populară, obiceiurile strămoşeşti şi tradiţiile acestor locuri, să fie adunate pe suport audio-video pentru a nu se pierde.

“E datoria noastră, a celor care credem în valorile autentice, să nu lăsăm să moară această parte din noi. Constatăm cu tristeţe că şi bătrânii satelor ştiu muzică populară de la radio sau de la televizor. Acum când mai avem ce salva trebuie să facem ceva. Până nu e prea târziu. Eu îmi culeg cântecele mai mult din bibliotecă şi îi sunt recunoscătoare profesorului Liviu Păiuş din Rodna, care a intrat la Arhivele Statului de la Bucureşti pentru a aduce de acolo culegeri de folclor de unde mă inspir. Ultimul meu album, imprimat cu maestrul Ştefan Cigu, de acolo are cântecele.”

Acesta este marele of al Domnicăi Dologa: să nu se piardă ceea ce avem. În rest, Domnica Dologa îşi vede de drum! Cu capul sus! Domnica Dologa este o femeie mândră. Mândră de darul ei, mândră de portul ei, mândră de neamul ei, mândră de cântecele ei. Emană această mândrie prin toţi porii şi reuşeşte să o şi transmită. Mândria Domnicăi Dologa e molipsitoare!

 

Rubrica PORTRETUL UNEI DOMANE este susţinută de Agenţia de Imagine Bistriţa

9364 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro