Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  65 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Portretul unei doamne - Annabella Muzsi: "Medicina de urgenta este un stil de viata"

26/03/2012 19:06:14 Anamaria CADIS  
Annabella Muzsi, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud, a salvat in cei zece ani de cand lucreaza ca si medic sute de vieti. Calmul si concentrarea aratate in momentele critice au facut ca multi dintre pacientii care i-au trecut prin mana sa aiba astazi o viata normala.

Annabella Muzsi s-a nascut intr-o familie cu traditie in invatamant si de cand era mica visa sa fie profesoar, la fel ca mama si bunicul ei.

Cand eram mica imi placea foarte mult literatura si limbile straine si visam sa devin profesoara. Mai ales ca in familia mea exista o traditie in acest sens, mama mea este profesor, bunicul meu a fost tot profesor, eu vroiam sa continui traditia. In liceu, insa, am ales medicina pentru ca mi-a placut sa lucrez cu oamenii, sa ajut cat mai mult persoanele aflate in suferinta si inca din liceu mi-a placut aceasta profesie, mai ales ca am terminat Liceul Sanitar. Dupa absolvire am considerat ca voi lucra ca si asistent medical, dar apoi am ales sa urmez facultatea pentru ca am considerat ca pot face mai mult pentru oameni din postura de medic”, povesteste Annabella Muzsi. 

Dupa ce a terminat facultatea a facut un stagiu de un an la Serviciul Urgente din cadrul Spitalului Judetean, iar apoi a fost cinci luni medic de familie. S-a decis insa repede ca ceea ce iubeste ea este medicina de urgenta.

Medicina de urgenta am ales-o pentru ca mi se potriveste. Imi place faptul ca nu stiu ce anume voi face in ziua respectiva. Eram constienta de la inceput ca medicina de urgenta este foarte solicitanta si stiam ca va trebui sa ma dedic trup si suflet pentru ca in aceasta meserie in fiecare moment trebuie sa fii gata de interventie”, explica aceasta.

Din septembrie 2001 lucreaza ca si medic pe Ambulanta, in urma cu cateva luni implinind zece ani de cand practica aceasta meserie. Cu toate acesta isi aminteste cu lux de amanunte primul caz la care a mers cu ambulanta.

Prima mea cursa a fost la Tiha Bargaului la un pacient hipertensiv. I-am acordat primul ajutor la fata locului si am pornit cu el catre spitalul din Bistrita. La intoarcere am intalnit un accident. Un batranel se deplasa cu caruta intre Rusu Bargaului si Joseni, calul s-a speriat si a rasturnat caruta in afara partii carosabile. Noi am oprit si i-am acordat primul ajutor pentru ca avea o fractura de tibie. Am chemat o alta ambulanta, iar cand a ajuns noi am plecat mai departe catre Bistrita”, isi aminteste Annabella Muzsi cum a inceput efectiv cariera ei pe ambulanta.

Au urmat apoi sute, mii de cazuri la care a intervenit si spune ca fiecare dintre ele este diferit, pentru fiecare trebuie sa se daruiasca suta la suta pentru a salva viata pacientului.

Sa fii cu adevarat medic de ambulanta inseamna sa-si urmezi instinctul, acel al saselea simt pe care ti-l dezvolta munca in teren. In cei zece ani de munca m-am obisnuit sa-mi ascult instincul si pot spune ca de foarte putine ori m-am inselat”, marturiseste actualul director al Serviciului Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud.

Potrivit Annabellei Muzsi, secretul reusitei in munca de pe ambulanta este echipa.

Dispare diferenta pe plan uman dintre asistent, ambulantier si medic. Chiar daca sunt subordonati, chiar daca medicul este cel care coordoneaza pe plan uman suntem trei colegi care avem grija unul de altul si punem in practica zicala „unul pentru toti si toti pentru unul”, deoarece doar asa putem fi eficienti. In momentul in care ai un caz grav, acel pacient devine, in sensul bun al expresiei, un obiect al muncii, pe care ne focalizam 1000 la suta. In momentul acela este ca si imaginile acelea din calculator cand pe monitor ruleaza coloane interminabile de cifre. Cam asa ruleaza in capul nostru posibilitati de diagnostic, de tratament, doze. Totul devine natural, o facem fara sa gandim, ne dam seama ce greutate are pacientul, cat tratament trebuie sa-i administram”, povesteste Annabella.

Dintre toate cazurile pe care le-a asistat, cel care i-a ramas cel mai bine intiparit in minte este al unui baietel de opt ani din Sangeorz-Bai.

Copilul a vrut sa aprinda focul in soba si din cauza vaporilor de benzina i-au luat foc hainele. Baiatul a iesit repede din casa si un vecin l-a vazut si a sunat la 112. Comanda a fost preluata de un echipaj SMURD din Sangeorz care s-a dus la el, l-a dezbracat, l-a gelat si au pornit catre Nasaud in timp ce au sunat la Ambulanta. Pe drum s-au intalnit cu o masina trimisa din Nasaud cu asistent, care i-a administrat medicatie, calmante, l-au preluat si au anuntat medicul din Bistrita. Eu am plecat inspre ei, dar am sunat si elicopterul si le-am spus sa fie in stand-by. Am preluat de pe drum si l-am dus la urgenta, a venit elicopterul si l-am dus la Bucuresti. In patru ore copilul era la Spitalul de Arsi din capitala. Profesorul Ene de la Bucuresti i-a dat 5% sanse de supravietuire, dar copilul nu doar ca a supravietuit insa acum este bine, sanatos si mai are doar cateva cicatrici”, povesteste Annabella Muzsi.

Medicul marturiseste ca pentru ea acest caz este foarte special, nu doar pentu ca a reusit sa salveze viata micutului, dar si pentru ca a putut dovedi intregii tari cat de bine functioneaza sistemul integrat de urgenta la Bistrita si ca SMURD si Ambulanta sunt complementare si nu se bat cap in cap.

In plan personal, directorul Serviciului de Ambulanta spune ca este norocoasa deoarece si sotul ei lucreaza in sistemul de urgenta si o intelege.

Eu am marele noroc ca sotul meu lucreaza in sistem, este subofiter coordonator la SMURD, el a plecat de la Ambulanta, deci stie ce inseamna sa fii medic pe ambulanta. Am un mare sprijin in el, si asta ma ajuta foarte mare. A fi parte a sistemului de urgenta este un stil de viata, nu este doar o meserie. Iti schimba bioritmul si stilul de viata. Obisnuindu-te cu starea aceea de alerta, chiar daca este acasa sau esti liber, este mereu atent si pregatit sa intervii”, spun medicul Annabella Muzsi.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro