Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  114 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



PORTRET. O lume fantastică, un om extraordinar: Karina Wechter Ciuruş!

24/03/2014 19:19:35 Ioana BRADEA  
Este profesoară la Colegiul “Andrei Mureşanu” de aproape 18 ani, şi-a virusat elevii cu pasiunea ei pentru literatură contemporană şi pentru filme, surprinde în fotografii miracolul lumii din preajmă şi regretă că nu a scris „Teatrul lui Sabbath” sau „Lunetistul”. Tulburătoare, misterioasă şi răscolitoare de lumi adânci – Karina Wechter Ciuruş!

A absolvit Universitatea “Al. I Cuza” din Iaşi Facultatea de Litere dar şi Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca, este profesoară la Colegiul “Andrei Mureşanu” şi este nelipsită de la evenimentele culturale esenţiale, luminând totul în jur cu prezenţa-i sclipitoare.

Am ales Facultatea de Litere, fără să mă gândesc la profesie. Atunci, credeam că o să devin traducătoare! În anul III de facultate, am lucrat 2 luni, cu jumătate de normă, ca profesor suplinitor, la o școală din Iaşi. A fost dragoste la prima vedere. Cred că atunci am hotărât!” a povestit Karina Wechter Ciuruş pentru Bistriţeanul.ro recunoscând că este o profesie puţin obositoare: “E obositor, dar oboseala, în sine, o simți acasă, după ora 14. Însă doza asta permanentă de tinereţe şi voioşie te ţine în priză: ești mereu conectat la viață.

Iaşi – un “MUST SEE”

Îndrăgostită până peste urechi de un tip, student la Iași, i s-a părut firesc să urmeze cursurile Facultăţii de Litere acolo. Iubirea lor s-a stins repede, în schimb Karina Wechter Ciuruş a rămas pe veci îndrăgostită de capitala Moldovei. “Îmi este permanent dor de Iași. Dor… un cuvânt care vibrează în mine atunci când vine vorba de Iași. Cu clasele la care sunt dirigintă, fac mereu câte o excursie la Iași. Este un “MUST SEE”!” avertizează Karina Wechter Ciuruş amintindu-şi una dintre întâmplările hazlii ale examenelor studenţeşti: “La examenul de traduceri din anul II, într-un text pe care îl aveam de tradus, apărea cuvântul „harbuz”. La vremea aceea nu știam ce înseamnă. M-am foit în stânga şi-n dreapta, încercând să aflu ce putea fi. Desigur, profesorul nu a rămas indiferent la tot freamătul ăsta şi m-a întrebat ce doresc. Când i-am zis că nu știu ce înseamnă „harbuz”, a exclamat: „Lubeniţă, dragă, lubeniţă!” O bună bucată de vreme mi-a zis “Melon”.

Şi-a virusat elevii cu pasiunea pentru filme şi literatură contemporană

Să tot fie vreo 18 ani de când Karina Ciuruş lucrează la Colegiul Naţional “Andrei Mureşanu”, unde predă engleză şi germană, fapt care-i permite să abordeze teme extreme de diverse. “Ce mă inspiră? Greu de zis. Dacă munca pe care o faci se aliniază cu ceea ce simți, totul devine “inspiring”. Cred că am reușit să stârnesc interesul pentru literatură. Elevii mei citesc. Citesc literatură contemporană. I-am virusat şi cu pasiunea mea pentru filme!” admite Karina Wechter Ciuruş şi recunoaşte totodată că învaţă mereu de la elevii ei o grămadă de lucruri despre Viață!

Fetiţele ei, în schimb, merg la şcoală la “Liviu Rebreanu”: “Ilinca se bucură că nu sunt profesoară la școala unde învaţă ea, iar Sofia mă întreabă de ce nu vin să predau la școala ei. Există momente de „gelozie’’; de foarte multe ori nu am fost alături de ele în prima zi de școala, deși… evident şi-ar fi dorit….” mai povesteşte Karina Wechter Ciuruş.

Nu are o strategie anume pentru a intra în categoria “profesorilor de gaşcă” dar elevii ei se bucură când intră în clasă. “Cu siguranță nu mă iubesc toți, dar cred mă respectă. Nu am o strategie anume, “things just happen”! Nu am ieșit cu ei în cluburi, dar am fost cu ei la întâlniri literare, la spectacole şi concerte, iar rezultatele nu au întârziat să apară…

Citeşte. Cărțile o echilibrează mereu…

Avem o școală pur teoretică; e greu să transformi informația în practică. Geografia, matematica, chimia, limbile străine ar trebui să fie uneltele necesare în drumul copiilor spre maturitate” remarcă pentru Bistriţeanul.ro Karina Wechter Ciuruş, pasionată, între altele şi de fotografie, pentru care nu are întotdeauna suficient timp, din păcate.

Atunci când nu pot să-mi iau aparatul foto şi să plec, mă uit la fotografiile altora. Sunt câteva site-uri pe care le urmăresc constant. Se mai umple şi așa golul…

În rest, în timpul rămas liber, cel mai mult îi place să citească: “Cărţile mă echilibrează mereu…

Regrete sau neîmpliniri…?

Numai Edith Piaf nu regretă nimic! Parafrazându-l pe Paler, aş putea spune că regret greșelile nesăvârșite încă. Uite, ăsta ar fi un regret: nu am scris eu „Teatrul lui Sabbath” sau „Lunetistul”. Dar după ce citești „Casa somnului”, cum să te mai apuci de scris?

Dacă ar fi fost să aleagă altă meserie în locul celei de profesoară de limbi străine – Karinei Ciuruş i-ar fi plăcut să predea desen. “Sau să fiu „vitrinieră” (dacă există aşa ceva…:) Să aranjez vitrine….” mărturiseşte Karina Ciuruş.

 

Prin intermediul rubricii de PORTRETE „O lume fantastică – un om extraordinar” Bistriţeanul.ro îşi propune să vă re-amintească faptul că, în ciuda grijilor şi a necazurilor care ne copleşesc deseori, merită să ne bucurăm de acest dar extraordinar pe care l-am primit de la Dumnezeu – de oamenii pe care îi admirăm, care ne salvează sufletul, care – prin câteva cuvinte sau fapte – ne-au rămas definitiv în suflet.. În acest sens, puteţi reciti şi impresiile despre Ramona Telcian sau Gelu Vlaşin.

13652 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro