Micii fermieri, crescători de porci sunt disperaţi pentru că afacerile au mers foarte prost în acest an. Preţurile au scăzut chiar şi cu 30 la sută, mai mici decât anul trecut, iar crescătorii spun că nu îşi vor recupera nici banii cheltuiţi pentru creşterea porcilor.
Preţul pe kilogramul de porc viu a scăzut anul acesta faţă de anul trecut foarte mult. Dacă până acum preţul nu scădea de 10 lei pentru un kilogram, acum crescătorii au vândut porcii şi cu 5 lei kilogramul în viu.
Fermierii şi ţăranii dau vina pe carnea de import despre care spun că le strică piaţa, dar şi pe procesatorii care nu vor să dea mai mulţi bani.
„Cei care procesează ori vând carne de porc au oferit 5 lei pentru kilogramul în viu. Eu am ţinut porcii cu bucate, cum să îi dau cu 5 lei? Mai bine îi tai pentru mine, îi pun în frigider şi am carne mult timp de acum încolo”, ne-a povestit un crescător.
Puţini sunt aceia care au reuşit să vândă carnea mai scump de cinci lei kilogramul- Preţul maxim a fost de 8 lei, asta în localităţile apropiate de Bistriţa.
Fermierii şi ţăranii sunt foarte supăraţi că preţurile sunt atât de mici şi fac comparaţie cu preţurile practicate în magazine unde un kilogram de cotlet de porc se vinde chiar şi cu 20 de lei sau unul de pulpă ori ceafă cu 16-18 lei. Aceştia mai spun că gustul cărnii din porcul crescut cu bucate nu poate fi comparat cu cel al cărnii din porcii crescuţi în fermele mari unde primesc suplimente pentru a creşte mai repede şi mai mari.