Este a doua oară în acest mandat când şeful Guvernului îşi asumă în faţa Parlamentului răspunderea pentru Legea Descentralizării. Democrat-libralii au anunţat deja că nu sunt de acord aceasta şi că o vor contesta. Valeriu Zgonea, vicepremierul României, a explicat că au fost depuse peste 2.000 de amendamente la acest proiect.
Executivul condus de premierul Victor Ponta îşi asumă la această oră răspunderea pentru Legea Descentralizării Administraţiei Publice Locale şi transferul de atribuţii de la centru către primari şi preşedinţi de consilii judeţene.
Opoziţia a cerut ca acest proiect să fie dezbătut în Parlament înainte de a fi votat. În zadar însă...
Parlamentarii PDL au anunţat că nu susţin descentralizarea în varianta propusă de Ponta şi că vor contesta proiectul la Curtea Constituţională. Democrat-liberalii au absentat la şedinţa de astăzi. Liderul deputaţilor din partea PDL a anunţat că lipsesc de la şedinţă pentru că îşi doresc o dezbatere reală în Parlament pe marginea proiectului de lege privind descentralizarea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, coordonator al acestui proiect de lege a explicat că "proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică”, anunţă PRO TV.
Vicepremierul României, Liviu Dragnea a explicat că domeniile în care se vor face schimbări, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii sunt: sănătatea, mediul, agricultura, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, dar şi competenţele teritoriale legate de pescuit.
Dragnea a mai precizat că în urma descentralizării, 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi în subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale dar şi cu cheltuielile de personal.
Poliţia, agenţiile de prestaţii sociale, porturile şi cinematografele vor rămâne în subordinea structurilor centrale.
Descentralizarea mai presupune şi transferul a aproximativ 2.000 de bunuri imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ teritoriale.
Zgonea a mai anunţat că începând de astăzi curge termenul de trei zile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Urmăreşte Bistriţeanul.ro pentru a afla ce înseamnă descentralizarea pentru judeţul Bistriţa-Năsăud şi ce spun aleşii bistriţeni despre acest proiect lege.