Numărul mare de intervenții de urgență în zona de câmpie a determinat conducerea ISU să ceară Consiliului Județean alocarea unei sume pentru cumpărarea unei noi autospeciale destinată paramedicilor. Chiar dacă drumurile sunt bune, din cauza distanței mari dintre Bistrița și zona de câmpie echipajele ajung greu în această zonă a județului.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, colonelul Constantin Florea, a solicitat Consiliului Județean, care se va întruni în ședința lunară mâine, alocarea unor resurse financiare pentru achiziționarea unei ambulanțe de tip B1/B2 de prim ajutor medical, destinată zonei de câmpie a județului.
„Numărul de situații de urgență în zona de câmpie, în special cele medicale, sunt în continuă creștere. Astfel, dacă în anul 2013 erau 1858 de intervenții, în anul 2014 erau 1966 de intervenții, în primele șase luni ale anului 2015 s-a ajuns deja la 1235 de intervenții", explică colonelul în adresa trimisă consilierilor județeni.
„De asemenea, distanța dintre municipiul Bistrița, unde sunt amplasate echipajele medicale și limita de județ Mureș este de 70 km. Această distanță este parcursă în regim de urgență în aproximativ o oră. Dat fiind faptul că deși infrastructura este bună atât pe D.N. 15 A cât și pe DJ 151, timpul de răspuns este mare datorită distanței”, explică șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care consideră oportună înființarea unui punct de lucru în zona de câmpie pentru asigurarea reducerii timpului de răspuns și pentru a fi mai aproape de cetățeni.
„Până în prezent intervențiile pentru acordarea primului ajutor în zonă sunt asigurate de echipajele SMURD din cadrul detașamentului de pompieri Bistrița și din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, stația Bistrița și Teaca. În acest sens, solicităm sprijinul dumneavoastră pentru achiziționarea unei ambulanțe de prim ajutor medical în vederea dotării unității respective. Fondurile necesare demarării procedurii de achiziție în urma testării pieței sunt în valoare de 500 de mii de lei", se mai arată în adresa trimisă consilierilor județeni.
La începutul anului, în proiectul de buget Consiliul Județean a prevăzut bani pentru achiziția unei ambulanțe, dar aceștia nu au fost alocați deocamdată.
Astfel, o parte din sumă (94.000 de lei) va fi repartizată la rectificarea bugetară de mâine pentru această investiție, banii provenind din economiile făcute de Consiliul Județean anul trecut. Ceilalți bani, 406.000 lei vor fi alocați și ei tot în șediţa de mâine.
Dacă proiectul de rectificare bugetară va trece de votul consilierilor județeni, pompierii pot începe procedurile pentru achiziționarea unei noi ambulanțe.