Este cunoscut faptul ca 15 martie - 15 aprilie este declarata
Luna Padurii, deoarece in aceasta perioada se executa cele mai multe lucrari de regenerare a fondului forestier si de toaletare a terenurilor limitrofe padurilor. Pentru a preveni situatiile nedorite, pompierii bistriteni vin in sprijinul cetatenilor cu cateva sfaturi utile.
Astfel, la intrarea in padure si pe traseele turistice se vor amplasa panouri si indicatoare cu texte adecvate privind prevenirea si stingerea incendiilor de padure. De asemenea se vor stabili si marca drumurile permise circulatiei autovehiculelor proprietate personala.
“Pe drumurile interzise ciculatiei autoturismelor se monteaza bariere si indicatoare corespunzatoare, iar pe marginea drumurilor, soselelor, cailor ferate ce trec prin paduri, se vor amenaja benzi izolatoare in zonele care prezinta pericol de incendiu, prin indepartarea litierei si a resturilor combustibile pe o latime de 5-10 metri”, au precizat reprezentantii ISU BN.
In padure se va asigura o stare corespunzatoare de igiena prin extragerea arborilor uscati, rupti sau doborati de vant, care pot favoriza extinderea incendiilor. De asemenea, in padure este interzis fumatul, focul deschis, aruncarea la intamplare a tigarilor si chibriturilor aprinse precum si amplasarea corturilor, autoturismelor si a suprafetelor de picnic in afara locurilor amenajate in acest scop.
“Pentru prevenirea unor situatii de urgenta se vor organiza patrulari pe perimetrele supuse pericolelor de incendiu in scopul depistarii oricaror evenimente negative. In cazul unor incendii de padure care pun in pericol populatia, animalele si bunurile materiale se va efectua evacuarea acestora in zone sigure si realizarea interventiei pentru stingere de catre fortele specializate”, au mai adaugat reprezentantii ISU BN.