Intalnit in aproape fiecare gospodarie a Bistritei secolului trecut, pomul impodobit cu oua, este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de Paste aduse de germani in Transilvania. Din pacate romanii nu l-au preluat si astazi mai e intalnit in doar cateva case.
Sasii din Transilvania obisnuiau ca in zilele dinainte de Paste, dupa ce incondeiau ouale sa impodobeasca un copac din curte sau un buchet de crengute cu cateva oua. Potrivit sasilor care mai pastreaza inca traditia, acest obicei este foarte vechi.
„Din pacate doar cateva familii mai pastreaza acest obicei si impodobesc un Osterstrauss (trad. Lib. Buchet de Paste) in casa. Familia mea inca mai face si inca in cateva case mai poate fi vazut in perioada Pastelui. Se cauta de obicei crengi de matisor sau de forsythia, atunci cand este inflorita si pe ele se leaga cu ata sau cu panglici oua vopsite. Osterstrass-ul se patreaza cateva zile in perioada Pastelui dar nu la fel de mult ca si bradul de la Craciun”, explica Thomas Hartig de la Forumul Democrat German din Bistrtia.
De altfel, in anii in care Sarbatoare de Pastele cade foarte devreme calendaristic, sau natura este mai lenesa si nu apuca sa se deschida matisorii sau sa infloreasca crengutele de forsythia, sasii aveau metode de a le forta: le culegeau cu o saptamana mai repede si le puneau langa sobe, la caldura pentru a inflori.
Preotul evaghelic Johannis Kraus din Bistrita spune ca si anul acesta ca si in anii precedenti, femeile care au grija de casa parohiala au impodobit doi pomi de Paste care sunt asezati langa altarul din sala parohiala, acolo unde se tine si slujba din ziua de Paste.
„Este prea rece in biserica si e spatiu suficient in sala parohiala pentru toate persoanele care participa la slujba din ziua de Paste”, explica Preotul Kraus.