Banii pentru intervenție la calamități au venit, însă mai durează până vor începe lucrările. Între timp autoritățile județene avertizează că există probleme serioase la Ilva Mare, unde drumul a fost rupt, iar șoferii inconștienți aruncă în apă marcajele care avertizează participanții la trafic că drumul e rupt.
198.000 de lei au fost alocați Consiliului Județean Bistrița-Năsăud prin hotărârea de luna trecută de Guvernul României, din Fondul de intervenție, pentru a efectua lucrări în urma calamităților naturale produse de inundații. CJ anunță însă că mai durează până când se va putea începe execuția lucrărilor.
„Am început să verificăm în teren, în tot județul unde au avut loc calamități. Din procesele verbale încheiate cu cei de la ISU nu rezultă exact cantitatea de care e nevoie, noi trebuie să facem o altă măsurătoare pentru a ști exact ce lucrări sunt necesare acolo. Noi trebuie să aducem la zi ceea ce știm în mare, cu cantități exacte... Zilele acestea facem tot ceea ce ține de noi pentru a reuși să finalizăm evaluarea și să vedem apoi modalitatea de achiziție, de primă intervenție, care va fi prin achiziție directă”, a spus în ultima ședință a Consilului Județean inspectorul Rodica Botiș din cadrul CJ.
„Problema este alta - avem două-trei puncte periculoase în care lucrările vor fi foarte greu de efectuat în această perioadă, mai ales că e destul de târziu și nu ne permite timpul rece. Avem la Ilva Mare cel mai critic punct. Este dărâmat un zid de sprijin, noi sperăm că vom monta niște gabioane pentru că acelea nu necesită beton sau alte materiale care nu se pot utiliza pe perioada rece și cu o semnalizare adecvată să trecem peste iarnă. Noi încercăm să semnalizăm zonele cu probleme și cu indicatoare, și cu parapeți. Astfel de semnalizări au fost făcute la Ilva Mare, pentru a se ști unde sunt zonele periculoase. Problema este că participanții la trafic nu respectă aceste indicatoare și le-au aruncat pe toate în apă. Toate semnalizările au fost smulse și aruncate în râul Ilva. Indicatoarele sunt amplasate într-o curbă și șoferii, ca să nu taie curba, au aruncat indicatoarele că a fost mai simplu. Dar zona este foarte instabilă și există pericolul să ajungă în apă. Valea este foarte îngustă și malul este foarte abrupt”, a mai spus Rodica Botiș.
Chiar dacă CJ a sesizat și Primăria Ilva Mare și poliția, prefectul Ovidiu Frenț a cerut șefului Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud să se implice mai mult în găsirea celor care au vandalizat indicatoare rutiere și pun în pericol siguranța și viața altor participanți la trafic.