Toti mai multi tineri care termina o scoala, fie ea profesionala, liceu sau facultate, devin someri si isi cauta cu disperare un loc de munca. In 2010, cele mai multe persoane aflate in cautarea unui loc de munca au terminat specializari in domeniul tehnic, contabil sau inginerie.
Sute de tineri care termina scoala: profesionala, liceu sau facultate, isi cauta un loc de munca. Daca inainte de 1989 nu se punea problema ca un tanar iesit de pe bancile scolii sa nu-si gaseasca de lucru, in zilele noastre situatia este deplorabila.
In 2010, de la luna la luna, tot mai multi absolventi isi cauta cu disperare un loc de munca. Daca in prima luna a anului 2010 in evidentele AJOFM erau 961 de tineri care au absolvit in 2009 fara un loc de munca, la finele lunii decembrie 2010 numarul absolventilor - someri era de 1082.
Cei mai multi dintre absolventii aflati in cautarea unui loc de munca au terminat profile tehnice - 414, profile contabile - 86 si inginerie - 55.
Muncitori necalificati si lucratori in diferite domenii aflati in cautarea unui loc de munca in 2010 au fost 119.
Anul trecut, “proaspeti iesiti de pe bancile scolii”, 42 de elevi cu calificare de profesor si-au depus dosarele la AJOFM BN in speranta ca poate, poate isi vor gasi de lucru la vreo scoala din judet.
Alti 27 de functionari administrativi, 14 inspectori, 24 de operatori, 31 de lacatusi, 29 de mecanici, 26 de agenti comerciali si 11 sportivi specialisti isi cautau in 2010 un loc de munca.
Anul trecut, la serviciile si ajutorul oferit de Agentia Judeteana de Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud au apelat 295 de persoane care au terminat studii superioare, doua persoane care aveau doar opt clase, 624 de bistriteni care au terminat liceul, doi care au urmat forma de invatamant special si 170 de persoane care au finalizat studiile la o scoala de ucenici, meserii, profesionala sau postliceala.