Autorităţile locale din Năsăud anunță finalizarea proiectului „Reabilitare, modernizare, dotare ambulatoriu de specialitate a Spitalului Orășenesc George Trifon, din Programului Operațional Regional - Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației
Implementarea proiectului s-a desfășurat pe o perioadă de 28 de luni, acesta începând in data de 13 Decembrie 2012.
Valoarea totala a proiectului a fost de 2.863.939,49 lei din care asistenta financiara nerambursabila solicitata a fost de 2.060.157,47 lei.
În cadrul proiectului s-au desfășurat lucrări de reabilitare (lucrări de recompartimentare interioară, lucrări de amenajări interioare, reparaţii la tencuieli exterioare, amenajări exterioare, lucrări de instalaţii termice, lucrări de instalații electrice) si s-a achiziționat si dotat cu aparatură medicală ambulatoriul de specialitate.
Rezultatele estimate ale proiectului sunt următoarele:
creşterea numărului de pacienţi cu aproximativ 38%;
creşterea gradului de sănătate pentru pacienţi şi a siguranţei personalului medical din Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon” Năsăud şi în special din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Orăşenesc Năsăud;
asigurarea unor condiţii mai bune pentru persoanele cu dizabilități;
creşterea capacităţii de investigare-diagnosticare; eficientizarea instalaţiilor electrice şi termice;
servicii medicale moderne, în concordanţă cu necesarul de servicii medicale ale populaţiei şi de reducere a timpului de aşteptare cu aproximativ 50 %.
Obiectivele proiectului au fost următoarele: dezvoltarea unui sistem de servicii medicale moderne, performante, accesibile tuturor categoriilor de persoane;
îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală la ambulatoriul din Spitalul Orăşenesc Dr. George Trifon Năsăud;
modernizarea, reabilitarea infrastructurii ambulatoriului de specialitate în scopul creşterii gradului de confort al pacientului şi a personalului medical;
eficientizarea actului medical prin dotarea cu aparatură medicală performantă şi implicit îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din localitatea Năsăud şi zonele aferente.
Astfel, obiectivul proiectului a urmărit îndeaproape cerințele precizate în obiectivul general al axei prioritare 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” a Programului Operaţional Regional 2008-2013, respectiv acela de a crea premisele necesare pentru asigurarea populaţiei cu servicii esenţiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice şi sociale, prin îmbunătăţirea infrastructurii serviciilor de sănătate, sociale si pentru siguranţa publică în situaţii de urgenţă.
Proiectul s-a încadrat în obiectivul specific al domeniului de intervenţie 3.1 „Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate” şi a contribuit la îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală şi repartizarea teritorial-regională echilibrată a acestora pe teritoriul tării, pentru asigurarea unui acces legal al cetăţenilor la serviciile de sănătate.
Spitalul orăşenesc a luat fiinţă în anul 1950 fiind înfiinţat ca şi spital de adulţi, în sistem pavilionar, fiind primul spital de pe valea Someşului Superior. În perioada 1952-1973 devine spital unificat. În perioada 1973-2003 primeşte denumirea de Spital Orăşenesc.
Din anul 1985 se trece de la sistemul pavilionar la sistemul monobloc cu toate secţiile laboratoarele şi ambulatoriul în aceeaşi clădire nou construită. În anul 2003 i se atribuie denumirea de Spital Orăşenesc „Dr. George Trifon„ în memoria celui mai longeviv director al acestei unităţi. Astăzi unitatea asigură asistenţă medicală spitalicească şi ambulatorie unui număr de 123. 057 locuitori fiind singurul spital din această zonă.
Acesta deserveşte 23 de localităţi situate pe Valea Someşului Mare care este o zonă muntoasă, la distanţă de 100 km de cea mai îndepărtată localitate şi la 30 km de Ambulatoriul de Specialitate Judeţean Bistriţa. Cele mai apropiate Clinici Universitare sunt situate la aproximativ 120 km, respectiv la Cluj Napoca şi la Târgu Mureş.
In cadrul proiectului s-au dotat cu aparatura medicala si mobilier specific 14 cabinete medicale: pediatrie, interne, neurologie, reumatologie, chirurgie, ortopedie, oftalmologie, otorinolaringologie, obstetrică - ginecologie, planificare familială, dermatologie, cardiologie, ortopedie infantila, balneofizioterapie.
entru informații suplimentare ne puteți contacta la Unitatea Administrativ Teritoriala Orașul Năsăud, Piața Unirii, Nr.15, Năsăud, Bistrița-Năsăud, Tel/ Fax 0263361026 /0263361028, www.primarianasaud.ro
Carmen Soare - UAT Orasul Nasaud