Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Pogorârea Sfântului Duh este sărbătorită astăzi de creştinii ortodocşi

03/06/2012 10:00:39 Andreea BOJOR  
Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh se sărbătoreşte întodeauna duminca, la 50 de zile după Paşte. Creştinii ortodocşi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor. Este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, la fel ca Paştele, celebrată încă de pe vremea apostolilor.

Cuvântul Rusalii vine din latinescul rosalia, care înseamnă sărbătoarea trandafirilor. Biblia spune că Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos şi le-a dat harul de a propovădui cuvântul Său şi învăţăturile din Sfânta Scriptură în întreaga lume şi pentru toate popoarele.

Potrivit Noului Testament pogorârea Sfântului Duh a avut loc la 50 de zile după sărbătoare Paştelui. Cincizecimea, după cum mai poartă numele acest mare praznic, marchează şi întemeierea Bisericii Creştine.

Potrivit Bibliei în ziua de Rusalii, după coborârea Sfântului Duh, apostolul Pavel a ţinut o cuvântare în urma căreia 3000 de oameni s-au creştinat şi astfel s-a întemeiat prima comunitate creştină.

Se spune că aceia care nu sărbătoresc Rusaliile vor fi pedepsiţi de iele, nişte fiinţe fabuloase care le vor lua minţile şi îi vor schilodi. Conform tradiţiei aceste fiinţe trăiesc în păduri, munţi, peşteri sau pe malul apelor. 

Barbaţii care umblă noaptea singuri trebuie să poarte la ei usturoi, ramuri de tei, nuc sau crenguţe de busuioc. Doar aşa pot ţine ielele departe şi pot scăpa de farmecele lor.

Tot de Rusalii creştinii duc la biserică ramuri de nuc sau de tei şi după ce acestea sunt sfinţite de preot sunt duse acasă şi agăţate la icoane. Se crede că aceste ramuri feresc casa şi pe cei care locuiesc în ea de toate relele. Un alt obicei de Rusalii este „udatul nevestelor”.

Conform datinei doar femeile care vor fi udate cu apă curată dintr-o fântână vor fi frumoase şi sănătoase tot anul. În Ajunul Rusaliilor se crede că sufletele celor morţi, care şi-au părăsit mormintele în Joia Mare, se întorc la locul de veci.

De Rusalii se fac multe botezuri, este un bun prilej pentru târguri dar se mai spune şi că nu e bine să mături şi să arunci gunoiul afară din casă, nu e bine să torci şi trebuie să dai uşile şi ferestrele cu usturoi pentru a alunga duhurile rele.

Dacă de Rusalii este cald şi frumos bătrânii cred că întreaga vară va fi caldă şi roditoare. Din anul 2008, Guvernul a hotărât că prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.

2078 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro