Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh se sărbătoreşte întodeauna duminca, la 50 de zile după Paşte. Creştinii ortodocşi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor. Este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, la fel ca Paştele, celebrată încă de pe vremea apostolilor.
Cuvântul Rusalii vine din latinescul rosalia, care înseamnă sărbătoarea trandafirilor. Biblia spune că Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos şi le-a dat harul de a propovădui cuvântul Său şi învăţăturile din Sfânta Scriptură în întreaga lume şi pentru toate popoarele.
Potrivit Noului Testament pogorârea Sfântului Duh a avut loc la 50 de zile după sărbătoare Paştelui. Cincizecimea, după cum mai poartă numele acest mare praznic, marchează şi întemeierea Bisericii Creştine.
Potrivit Bibliei în ziua de Rusalii, după coborârea Sfântului Duh, apostolul Pavel a ţinut o cuvântare în urma căreia 3000 de oameni s-au creştinat şi astfel s-a întemeiat prima comunitate creştină.
Se spune că aceia care nu sărbătoresc Rusaliile vor fi pedepsiţi de iele, nişte fiinţe fabuloase care le vor lua minţile şi îi vor schilodi. Conform tradiţiei aceste fiinţe trăiesc în păduri, munţi, peşteri sau pe malul apelor.
Barbaţii care umblă noaptea singuri trebuie să poarte la ei usturoi, ramuri de tei, nuc sau crenguţe de busuioc. Doar aşa pot ţine ielele departe şi pot scăpa de farmecele lor.
Tot de Rusalii creştinii duc la biserică ramuri de nuc sau de tei şi după ce acestea sunt sfinţite de preot sunt duse acasă şi agăţate la icoane. Se crede că aceste ramuri feresc casa şi pe cei care locuiesc în ea de toate relele. Un alt obicei de Rusalii este „udatul nevestelor”.
Conform datinei doar femeile care vor fi udate cu apă curată dintr-o fântână vor fi frumoase şi sănătoase tot anul. În Ajunul Rusaliilor se crede că sufletele celor morţi, care şi-au părăsit mormintele în Joia Mare, se întorc la locul de veci.
De Rusalii se fac multe botezuri, este un bun prilej pentru târguri dar se mai spune şi că nu e bine să mături şi să arunci gunoiul afară din casă, nu e bine să torci şi trebuie să dai uşile şi ferestrele cu usturoi pentru a alunga duhurile rele.
Dacă de Rusalii este cald şi frumos bătrânii cred că întreaga vară va fi caldă şi roditoare. Din anul 2008, Guvernul a hotărât că prima şi a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.