Oferta de 3 mănunchiuri la 10 lei nu îi încântă parcă pe bistriţeni, care de atfel sunt mari amatori de reduceri şi le vânează tot timpul. Deşi pot trata natural anumite afecţiuni şi conţin substanţe benefice, plantele medicinale încă aşteaptă să fie cumpărate.
Mai puţin ca iarna bistriţenii nu se înghesuie în această perioadă la aragaz ca să îşi facă ceaiuri. Limoanda şi fresh-urile sunt pe lista băuturilor de sezon, însă acestea vor fi înlocuite cu băuturi calde când se va mai răcori puţin.
Puţinii comercianţi care vând plante medicinale în Piaţa Decebal sunt dispuşi să mai lase la preţ decât să stea cu marfa în soare, însă cumpărătorii nu par prea receptivi la oferta lor.
„Am mai multe feluri. Am scai care este bun la tuse, coada şoricelului, sunătoare, câte şi mai câte...”, povesteşte o femeie.
Aceasta spune că le aduce de lângă Sângeorz-Băi şi că de câţiva ani merge la piaţă ca să vândă plante de leac, însă bistriţenii nu se calcă în picioare ca să cumpere.
Femeia mai spune că ea obişnuieşte să-şi trateze anumite afecţiuni cu ceaiuri făcute din plantele pe care încearcă să le vândă. „Plantele nu se strică, pot fi păstrate mult timp şi sunt bune de făcut ceaiuri. Când eram mică mama făcea chiar alifii din gălbenele, nu erau atâtea medicamente”, povesteşte cu amărăciune femeia.