Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Plantatiile viticole o afacere infloritoare: anul acesta recolta de struguri este cu 40 la suta mai mare

30/10/2011 14:00:36  
Din ce in ce mai multi bistriteni opteaza pentru cultivarea vitei de vie. Suprafata totala a terenurilor viticole din judet este de 432 hectare. 91 de hectare din suprafetele agricole ale judetului sunt cultivate cu vita nobila iar 341 hectare cu soiuri hibride. Recolta medie pentru acest an este de 3.421 kg struguri pe hectar.

In total, in judetul Bistrita-Nasaud exista 11 societati care au ca domeniu de activitate plantatiile viti-vinicole. Pe langa acestia, alti 3500 de locuitori ai judetului figureaza la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud ca si producatori viticoli. In total, in 2011 in Bistrita-Nasaud au fost cultivate cu vita de vie 432 hectare de terenuri agricole.

Specialistii din domeniul viticol anuntau inca din vara o cultura bogata. Recolta din 2011 este cu 40 la suta mai mare decat cea de anul trecut.

“Pana in prezent un investitor strain a ales sa isi intemeieze o cultura viticola in judetul nostru. Investitorul italian are 18,36 hectare cultivate cu soiuri nobile in zona orasului Beclean” a explicat pentru Bistriteanul.ro Ioana Magherusan, inginer in cadrul DADR BN.

Anul acesta, au fost recoltate pana la aceasta data 397 de hectare, productivitatea fiind de 3.421 kg la hectar. Productia a crescut cu 40 la suta in comparatie cu anul 2010. Vinurile facute in judetul Bistrita-Nasaud sunt din categoriile Feteasca Regala sau Galbena de Ardeal, Muscat Ottonel, Riesling si Merlot.

Majoritatea plantatiilor de vita de vie din judet au fost infiintate dupa anul 2008 avand la baza fonduri ale comunitatii europene. Principalele podgorii din judet sunt in Micestii de Campie, Satu Nou, Ciceu Mihaiesti, Beclean si Lechinta.

Judetul Bistrita-Nasaud avea in anii `50 un renume la curtea imperiala de la Viena. In acea perioada podgoria bistritenilor se intindea pe aproape 600 de hectare. Cea mai mare productie de vin s-a obtinut la Lechinta in 1976, cand de la crama au plecat 170 de vagoane de vin.

Dupa revolutia din 1989 brandul Lechinta a decazut, ramanand treptat cu o plantatie de vita de vie pe 16 ha. Actualul proprietar al podgoriei Lechinta, Andrei Volcov a mai adaugat inca 12 ha de plantatie de vita de vie si isi propune sa deschida la Lechinta si o statie de imbuteliere.

Vinurile de la Lechinta au fost medaliate de doua ori. Prima data in 1960 si ultima data in 1984.

In Bistrita-Nasaud, viticultura s-a dezvoltat de-a lungul vremii in conditii termice mai putin prielnice. In ceea ce priveste soiul preponderent regasit in majoritatea podgoriilor bistriteane aceste este “Feteasca Alba”. Vita de vie cultivata in judetul nostru este apreciata pentru rezistenta ei la temperaturi scazute, prin buna capacitate de acumulare a zaharului si prin vocatia de a produce vinuri de inalta calitate.

 

Anastasia CLEPSA

4000 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro