Peter Hurley, irlandezul care a călătorit pe jos de la Cimitirul Vesel din Săpânţa, până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român în Bucureşti, îşi lansează cartea „Drumul Crucilor“ şi la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa. Şi asta pentru că în uimitoarea şi aventuroasa călătorie irlandezul a trecut şi prin oraşul nostru.
Cartea prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley de când se află în România, şi în special călătoria pe jos de la Cimitirul Vesel, până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român în Bucureşti.
Peter Hurley a trecut şi pe la Bistriţa în călătoria sa, aşa că şi oraşul nostru va găzdui lansarea acestei cărţi luni, 16 decembrie, ora 18.00 în Sala Liviu Rebreanu. Amfitrionul întâlnirii va fi directorul Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea.
AICI puteţi vedea şi citi ce a povestit Peter Hurley pentru Bisrtiţeanul.ro anul trecut, pe 4 decembrie, când a trecut prin oraşul nostru.
Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţară „vest“ europeană care încă mai păstrează vie şi nealterată civilizaţia rurala autentică, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere atât comoara nepreţuită pe care o reprezintă tradiţiile populare, cât şi responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.
„Irlanda este o ţară străveche, dar noi trăim cu vestigiile civilizaţiei noastre ţărăneşti. În România, aceleaşi tradiţii le găsesti încă vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce înseamnă poziţionarea României“, afirma Peter Hurley.
Pe 26 noiembrie 2012, Peter Hurley a pornit într-o călătorie de 650 de kilometri, singur, pe jos, având ca unică sursă de supravieţuire bunătatea şi ospitalitatea oamenilor.
A mers de la Cimitirul Vesel până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, parcurgând câte 30 de km pe zi. 26 de zile mai târziu, pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinaţie.
După lansarea de la MNTR, Peter a pornit din nou la drum, înapoi spre Săpânţa, de data aceasta cu o maşină plină de cărţi. Va face popasuri pentru a-şi prezenta cartea în Braşov (11 decembrie), Odorheiul Secuiesc (12 decembrie), Reghin (13 dececembrie), Cluj-Napoca (14 decembrie), Bistriţa (16 decembrie), Vatra Dornei (17 decembrie), Sighetu-Marmaţiei (18 decembrie), Baia Mare (19 decembrie), Slatina (Ucraina, 20 decembrie) şi, în final, Săpânţa, pe 21decembrie, exact la un an după ce şi-a încheiat drumul pe jos.