Păstrarea biodiversităţii, a habitatelor naturale şi a speciilor existente în Peştera Tăuşoare sunt câteva din obiectivele proiectului demarat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul, finanţat de la Uniunea Europeană, are o valoare de 1,17 milioane de lei şi ar trebui finalizat în termen de 30 de luni.
Peştera Tăuşoare, aflată în Munţii Rodnei, a fost descoperită în anul 1955 de învăţătorul Leon Bârte. În anul 2007 peştera primeşte statutul de arie protejată şi totodată de rezervaţie ştiinţifică datorită elementelor cu caracter unicat care necesită măsuri de protecţie şi conservare deosebită.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, a demarat un proiect pentru asigurarea unor măsuri de conservare a biodiversităţii, de îmbunătăţire a condiţiilor de siguranţă pentru persoanele care au acces în peşteră dar şi pentru creşterea capacităţii de gestionare a ariei protejate din Peştera Tăuşoare.
A fost obţinută o finanţare de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat. Valoarea proiectului este de 1.171.557 de lei, majoritatea banilor povenind din fonduri europene.
Proiectul este menit să ajute la punerea în valoare a peşterii, la protejarea habitatelor naturale din interiorul acesteia şi la păstrarea speciilor de faună şi floră sălbatică. Peştera Tăuşoare este de mare importanţă deoarece are elemente care în alte peşteri din ţară sau chiar din Europa nu există, spre exemplu prezenţa mineralului ''mirabilit'', unic în peşterile din România şi foarte rar întâlnit în altele din lume. Prezenţa ''bilelor de Tăuşoare'', nişte sfere calcaroase, sub formă de bilă, cu dimensiuni între 11 şi 34 de centimetri, reprezintă un fenomen unic în peşterile lumii, astfel de elemente nefiind întâlnite în alte locuri.
Cercetătorii şi cei care se vor ocupa de proiect sunt de asemenea interesaţi de protejarea celor patru specii de liliac întâlnite în galeriile subterane.
Peştera Tăuşoare are o întindere de 20 de kilometri şi o diferenţă de nivel de 413 metri. Aici pot fi întâlnite o multitudine de galerii dar există şi patru râuri subterane.