Firma de asigurări la care șoferul accidentului de la Nimigea era asigurat a fost obligată de Curtea de Apel Cluj să plătească daune semnificative familiilor și victimei accidentului petrecut în vara lui 2012 la Nimigea.
După doi ani și jumătate de procese magistrații clujeni au stabilit că cei 12 reclamanți din procesul intentat companiei de asigurări vor primi despăgubiri însemnate de la firma Euroins.
Trei bărbați care se întorceau în seara zilei de 19 iulie spre casă, de la Nimigea spre localitățile Piatra și Mititei au fost loviți în plin de trenul Regio 4486 Dej - Ilva Mică.
Mașina în care se aflau cei cei trei bărbați, un autoturism marca Cielo, condus de Nicolae P. de 42 de ani din Mititei a fost spulberată de tren după ce șoferul nu a oprit la trecerea la nivel cu calea ferată.
Mașina a fost ruptă bucăți, iar în urma impactului deosebit de violent, șoferul și pasagerul din dreapta au murit pe loc. Detalii despre cumplitul accident puteți citi AICI.
Al treilea bărbat aflat în mașină a fost preluat de medici, cu traumatisme grave, însă a reușit să scape cu viață.
Supraviețuitorul accidentului și rudele pasagerului decedat, în total 12 persoane, au acționat în judecată firma la care șoferul vinovat de producerea accidentului avea asigurare și, la jumătatea lunii trecute Curtea de Apel Cluj a stabilit plata către reclamanți a unei sume de peste un milion de lei la care se mai adaugă și dobânda legală calculată de la data de 19.07.2012 și până la data plății.
Bărbatul care a reușit să scape cu viață din accident, Viorel Frișan, a primit cu titlu de daune morale, suma de 300.000 de lei, la care se adaugă și dobânda până la data la care firma de asigurare va face plata.
Conform deciziei luate de magistrații clujeni, soția bărbatului decedat va primi din partea firmei de asigurări daune morale de 50.000 de euro (cca. 220.000 de lei) plus dobânda aferentă acestei sume de la data accidentului și până când va fi făcută plata.
Fiica bărbatului decedat va primi și ea 50.000 de euro (cca. 220.000 de lei) precum și o rentă lunară în cuantum de 1/4 din venitul minim pe economie până când va ajunge la majorat.
Instanța a mai stabilit alocarea unei sume de 10.000 de euro (cca. 44.000 lei) mamei bărbatului decedat, iar celelate rude vor primi și ele câte 8000 de euro (35.000 de lei). Este vorba despre alte șapte persoane care au acționat în judecată firma de asigurări, iar instanța le-a dat dreptate. În plus, compania de asigurări este obligată să plătească și suma de 5000 de lei ca și cheltuieli de judecată.
Sentința dată de judecătorii clujeni este definitivă și executorie.
Prin noua sentință, daunele stabilite inițial de Tribunalul Bistrița-Năsăud au fost dublate, iar fiica minoră a bărbatului care și-a pierdut viața în cumplitul accident va primi o rentă până la majorat sau până la finalizarea studiilor.
În timpul procesului – scriu jurnaliștii clujeni - firma de asigurare a avertizat instanța că dacă va accepta un cuantum ridicat al despăgubirilor aceasta va duce la creșterea primelor de asigurare.
În zadar însă! Judecătorii nu s-au lăsat impresionați de avocații firmei de asigurări care, conform ziarului Ora de Cluj, au cerut instanței de judecată să ia în considerare faptul că despăgubirile care se acordă în România sunt valoric superioare celor din vestul Europei, iar cuantumul urmărit ar putea declanșa creșterea generală a primelor de asigurare.
Ora de Cluj, citând din întâmpinarea asiguratorului arată că „dacă instanța obligă asiguratorii la plata unor sume de bani exagerate se va ajunge la situația ca prețul asigurării RCA să fie stabilit de asigurator în niște limite pe care majoritatea oamenilor nu le vor putea suporta și se va crea o stare de insecuritate în societate".
În plus, asiguratorul a invocat și faptul că o statistică realizată de Fondul de Protecție al Victimelor privind acordarea daunelor rudelor după accidentele de circulație arată că despăgubirea este echivalentul unei sume de aproximativ 53.000 de lei pentru o persoană decedată.
Reprezentanții Euroins au susținut că și această sumă este de patru ori mai mare decât media europeană.
Surpriză însă!Sumele de bani pe care cei de la Euroins vor trebui să-i plătească victimelor sunt uriașe. Adică de patru ori mai mari decât cele din statistici, respectiv câte 50.000 de euro fiicei și soției bărbatului decedat.