Poliţiştii bistriţeni atenţionează cetăţenii asupra unui nou tip de înşelăciune! Infractorii vizează în general persoane în vârstă, care locuiesc singure, cărora le oferă produse de curăţenie pentru a intra în locuinţa lor.
Bătrânii sunt „vizitaţi” de o femeie care se recomandă ca fiind reprezentant al unui supermarket şi care vrea să le prezinte diverse produse de curăţat.
Dacă proprietarii acceptă „oferta” şi îi lasă să intre în locuinţă, aceste persoane le promit „cadou” produse de curăţenie din categoria detergent de vase, săpunuri etc.
Victimei i se solicită apoi să completeze un formular, în care enumeră produsele de curăţenie pe care le cunoaşte.
Persoana vătămată nu încuie uşa apartamentului, astfel că, în timpul în care completează formularul respectiv într-una dintre camere, în prezenţa femeii, în locuinţă pătrunde o altă persoană, care are timp să caute şi să sustragă banii. Toată această activitate durează foarte puţin, o jumătate de oră, după care persoana necunoscută pleacă.
De cele mai multe ori, victimele observă târziu, după câteva zile, faptul că au rămas fără bani.
Pe raza municipiului Bistriţa au fost semnalate până în prezent două cazuri cu acest mod de operare, cu un prejudiciu total de aproximativ 14.000 de lei şi 200 de euro.
Pentru a vă feri de astfel de neplăceri, poliţiştii vă recomandă:
- Să nu primiţi în locuinţă persoane străine;
- Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu dumneavoastră!
- Asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa, atunci când intraţi sau ieşiţi în/din locuinţă!
- Solicitaţi legitimaţia şi date suplimentare persoanelor care se recomandă ca având diverse calităţi;
- Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
- Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
- Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
- Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
- Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
- Să reţineţi cât mai multe semnalmente, eventual semne particulare ale persoanelor necunoscute cu care intraţi în contact, sau care vă vizitează;
Dacă aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, poliţiştii vă solicită să apelaţi numărul 0263/203012, nr. unic 112 sau să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie.
INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEȚEAN BISTRIȚA-NASĂUD
COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE ȘI RELAȚII CU PUBLICUL
insp. Antonela Pop