Fermeirii din județ care au primit subvenții dar nu au respectat legislația au avut de restituit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud peste 25 de milioane de lei, adică 1,8 la sută din totalul subvențiilor acordate în județ.
Directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru spune că la nivelul judeţului există constituite 10.418 de debite la un număr de 6104 fermieri. Acestea sunt pentru perioada 2007 - 2014. Cuantumul constituit a fost în total de 25,618 milioane de lei din care APIA a recuperat până acum 20,135 de mlioane de lei adică un procent de 79% la sută. În total, în județ există 37.000 de fermieri.
Florin Căpraru a spus că „o altă problemă foarte importantă care exista în anii anteriori dar de anul acesta este obligatorie este că localizarea suprafețelor pe care aceștia le dețin se va face fără echivoc. Acesta este termenul din ordonanță și în sens practic înseamnă că toleranța maxima admisa este de maxim 0,75 m. Atât dacă vor apărea suprapuneri, supradeclarare sau alte lucruri pe care noi le vom constata prin controalele administrative vor apărea și penalitățile de rigoare. Am solicitat în diverse întâlniri pe care le-am avut să facă de așa manieră să își identifice foarte clar suprafețele pentru că-și debitele care au fost constituite în anii precedenți s-au datorat în mare masă măsură, nu datorită faptului că dânșii nu utilizau legal o suprafață sau că nu dețineau documente suficiente sau faptului că nu și-ar fi lucrat terenurile ci, ele nu își găseau efectiv localizarea în sistemul informatic. Cu ocazia aceasta vor trebui să-și facă tot felul de sondaje în teren, să-și facă rost de măsurători dar când vin la APIA trebuie efectiv să facă o identificare corectă”.
Conducerea APIA spune că în ultimii ani a scăzut numărul de debitori. “După ce au văzut că trebuie să dea banii înapoi, fermierii au început să fie mai atenți la declararea suprafețelor pentru care iau aceste subvenții”.
Suma pe care fermierii au avut-o de restituit către APIA este pe o perioadă de 7 ani iar în raport cu sume pe plătite de APIA în total fermierilor din județ este una nesemnificativă.
"Cuantumul constituit este de 25 de milioane în raport cu totalul subvențiilor pe care le-a dat APIA de când funcționează ca instituție și care ajung la 1.401.454.000 este de 1,82 la sută" a mai completat directorul APIA.