Cei 257 de copii de la școala și grădinița din Nepos nu au participat astăzi la cursuri, în semn de protest față de decizia inspectoratului școlar de a desființa personalitatea juridică a școlii. Părinții vor să îi țină acasă până când vor primi un răspuns favorabil la petiția depusă astăzi la prefectură.
„Nu cerem ceva extraordinar, facem un apel la normalitate. Normalitate însemnând o școală cu personalitate juridică, cu autoritate în școală, cu un corp didactic pe măsură, nu adus, trimis din altă parte... ce-a rămas, cu niște fonduri ale școlii venite prin copiii care sunt parte din școală, administrate de către școala din Nepos, cu autoritate în școală și nu cu haos provocat probabil de povara de a administra încă o școală care se desfășoară în două corpuri. La Nepos clasele preșcolare și 1 - 4 și respectiv 5- 8 sunt într-un alt corp. Vorbim de aproape 260 de copii. Pur și simplu vrem să nu încercăm să reparăm ceva ce nu este stricat, ceva ce a funcționat în condiții extraordinare, chiar cu posibilitatea de a face anumite investiții. Nu înțelegem interpretarea un pic abuzivă a legii, forțarea ei. Și, de asemenea, nu înțelegem cum un ordin de ministru bate o lege. Iar avem o mică problemă aici. Vrem doar să cerem ajutorul instituțiilor abilitate, să ne ajute să păstrăm ceea ce ni se pare că a funcționat foarte bine. Ceea ce putem susține la Nepos, și cu date clare, este faptul că demografic stăm bine. Suntem într-un trend ascendent și atunci ni se pare normal să păstrăm școala. Cred că dacă am pierde acum dreptul acesta nu s-ar mai întoarce în viitorul foarte apropiat. Atunci însă uzăm de toate căile legale pe care le avem, să păstrăm acest bun al satului”, a explicat Marcel Buta, reprezentantul părinților în Consiliul de Administrație al școlii.
„Copiii sunt parte din protest și nu cred că vor merge la școală până nu vom primi un răspuns afirmativ am vrea”, a mai spus acesta.
Părinții și viceprimarul comunei Feldru s-au întâlnit din nou, cu subprefectul Terente Ciui, căruia i-au înmânat petiția semnată de 203 părinți ai copiilor din Nepos care sunt la școală. Celor 257 de elevi care există deja li se mai adaugă și antepreșcolari din comună de care conducerea ISJ nu ține cont și cu care numărul școlarilor ar depăși 320 de elevi.
Părinții sunt hotărâți ca în cazul în care nu se va rezolva nimic să atace ordinul ministrului Educației în instanță.
„În urma depunerii petiției noi o să analizăm legalitatea petiției, o să analizăm deciziile pe care urmează să le ia Inspectoratul Școlar în baza legii și în momentul în care totul este în regulă și nu există alte soluții având în vedere complexitatea situației de la Nepos, care este o comunitate foarte mare, mai mare decât multe comune din județ, o să trimitem acea petiție și ministerului pentru a se găsi soluții. Sigur este devreme încă, abia la 1 septembrie se pune problema de a rămâne fără personalitate juridică, până atunci funcționează în parametri normali”, a spus subprefectul Terente Ciui care a recunoscut că există o parte neclară în lege și în ordinul ministrului – cea legată de antepreșcolari, pe care legea îi are în vedere dar ordinul ministrului nu, aspect de care uzează ISJ pentru desființarea școlii din Nepos.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar spun că părinții care nu își trimit copiii la școală nu pot fi sancționați, însă elevii se vor alege cu absențe pentru zilele în care nu vor merge la școală.