Anul care s-a incheiat a fost unul destul de incarcat pentru angajatii AJOFM BN. La inceputul anului institutia si-a propus sa gaseasca un loc de munca pentru 5000 de persoane, insa in luna decembrie numarul celor care au fost ajutati sa aiba o slujba a ajuns la 5046.
Intr-o economie capitalista problema locurilor de munca este una frecventa. Atat pentru tinerii care trebuie sa se integreze pe piata muncii cat si pentru persoanele care au fost disponibilizate gasirea unei slujbe intr-un termen cat mai scurt este o adevarata provocare.
Pe fondul lipsei locurilor de munca, a presiunii economice si instabilitatii financiare, multe persoane s-au confruntat anul trecut cu problema gasirii, dar si a mentinerii locului de munca. Alternativa pentru cei care nu au reusit este somajul, iar de multe ori din acesti bani au fost nevoiti sa traiasca toti membrii familiei.
5177 de persoane au beneficiat anul trecut de serviciile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud. O parte dintre acestia au luat parte la cursuri de formare profesionala, au beneficiat de servicii de informare si consiliere profesionala, dar au reusit sa isi gaseasca o slujba si prin acordarea unor beneficii financiare din partea statului pentru categoria de persoane din care fac parte.
Conform reprezentantilor AJOFM BN, numarul persoanelor care si-au gasit un job prin medierea institutiei a fost de 5046. Dintre acestea, 4006 au fost angajate pe o perioada nedeterminata, iar 1040 au semnat un contract de munca pe o perioada determinata.
Peste 1600 de persoane si-au gasit un loc de munca ca urmare prin serviciile de informare si consiliere profesionala de care au beneficiat din partea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud. 411 bistriteni au participat la cursuri de formare profesionala care i-au ajutat sa se angajeze.
Anul trecut 616 persoane care au peste 45 de ani au reusit sa isi gaseasca o slujba. O parte dintre acestia erau intretinatori ai familiilor monoparentale.
Trei persoane cu handicap, 168 de absolventi ai institutiilor de invatamant, trei someri care mai au trei ani pana la pensie si-au gasit anul trecut o slujba, prin subventionarea locului de munca.
Numarul persoanelor incadrate in munca prin incheierea contractelor de solidaritate a fost de 27.
In Bistrita-Nasaud in luna ianuarie a anului trecut somajul atingea pragul de 6,46 la suta, iar anul s-a incheiat cu o rata a somajului de 4,89 de procente.