Un proiect demarat în 2010 privind integrarea deţinuţilor pe piaţa muncii a ajuns la final. Cu cei peste 2 milioane de euro au fost instruiţi aproximativ 1000 de deţinuţi. Dintre cei care au fost angajaţi, peste 50 la sută provin din Penitenciarul Bistriţa.
Centrul Onisim Bistriţa, în parteneriat cu firma de pregătire şi formare profesională a Letiţiei Selescu din Cluj, au accesat în 2010 fonduri europene în valoare de 2.200.000 euro pentru proiectul “Valorificarea potenţialului uman prin promovarea incluziunii sociale şi a participării grupurilor vulnerabile - persoane private de libertate- pe piaţa muncii”. Obiectivul acestui proiect viza facilitarea accesului la educaţie în vederea integrării sau reintegrării pe piaţa muncii a persoanelor private de libertate (PPL).
Astăzi, în cadrul conferinţei de încheiere a celor trei ani de aplicare a proiectului, reprezentanţii Onisim şi managerul proiectului au anunţat că 1077 de deţinuţi au avut parte de consultanţă, asistenţă, instruire, etc.
„Obiectivul nostru a fost să oferim astfel de servicii la 914 deţinuţi din cele patru penitenciare. Totuşi, în cei trei ani ne-am depăşit acest obiectiv, reuşind să oferim consultanţă şi asistenţă la 1077 de deţinuţi. Dintre aceştia, 944 au participat şi la cursurile de formare profesională” a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul Centrului de Reintegrare Socială Onisim Bistriţa, Iosif Pintican.
Fondurile accesate au fost folosite pentru construirea de ateliere de lucru la cele patru penitenciare, pentru angajarea personalului calificat pentru pregătirea profesională a deţinuţilor. Totodată s-au purtat discuţii cu familiile celor aflaţi în penitenciar dar şi cu potenţialii angajatori.
Reprezentanţii proiectului au explicat că dacă vom continua să îi tratăm diferit pe cei care sunt eliberaţi din penitenciare şi să avem o rezervă faţă de ei, nu vom face altceva decât să îi determinăm să se întoarcă iarăşi în închisoare.
"Cele patru penitenciare incluse în proiect sunt penitenciarul Aiud, Gherla, Bistriţa şi Târgu Mureş. Ca şi obiectiv al proiectului am avut facilitarea accesului la instruire, consiliere, medire, respectiv formare profesională a persoanelor private de libertate şi crearea unui cadru motivaţional pentru aceste persoane, astfel încât după absolvirea cursurilor de pregătire profesională să se poată reintegra sau integra în societate, după eliberarea lor din penitenciare. Unii nu ştiau nici să citească sau să scrie, aşa că aceste cursuri i-au ajutat enorm de mult. Plus că unii au stat destul de mult în penitenciar şi au trebuit să se pună la punct cu vremurile acestea”, a declarat managerul proiectului, Letiţia Selescu.
La cursul de calculatoare (operator introducere şi validare date), lucrător creşterea animaleleor, lucrător alimentaţie, lucrător în structuri pentru construcţii, tâmplărie şi frizer au participat 243 de deţinuţi din Penitenciarul Bistriţa.
„În urma absolvirii acestor cursuri, 22 de deţinuţi eliberaţi au fost intregraţi pe piaţa muncii. Dintre aceştia, peste 50 la sută provin din Penitenciarul Bistriţa. Angajatorii din Bistriţa ne-au ajutat foarte mult să îi integrăm pe deţinuţi” a conchis Letiţia Selescu.
Astfel, prin Centrul Onisim, deţinuţii din Penitenciarul Bistriţa pot beneficia de o viaţă mai bună după ce ies de după gratii.