Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud și Camera de Comerț au lansat astăzi un concurs inedit, care face parte din proiectul „Săptămâna meseriilor”, eveniment dedicat atragerii tinerilor spre meseriile tradiționale.
Organizatorii au plecat de la ideea că „prosperitatea și competitivitatea economiei locale pe piața europeană depinde în foarte mare măsură de capacitatea sistemului educațional de a furniza forță de muncă calificată în domeniile de dezvoltare specifice fiecărei zone, iar promovarea învățământului în sistem dual și a colaborării între mediul de afaceri și unitățile de învățământ reprezintă elemente foarte importante pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților”.
Astfel, cele două instituții, cu sprijinul unor companii importante din județ au lansat astăzi un proiect inedit - Săptămâna meseriilor.
Timp de o săptămână peste 40 de elevi de la școlile profesionale participă la concursuri inedite, dotate cu premii substanțiale, pentru a le arăta elevilor că bunii meseriași sunt bine apreciați și extrem de căutați.
Astfel, pe 3 aprilie va avea loc concursul dedicat horticulturii – Grădinarul creativ la Liceul Tehnologic Agricol din Beclean, urmat de concursul „Sudor european” organizat la Comelf, „Voi fi CHEF” la Hotel Metropolis și „Electricianul îndemânatic” care va avea loc la Liceul Forestier.
„În anul 2017 avem prima generație de absolvenți ai școlilor profesionale și am simțit nevoia să facem cât mai multe lucruri, cât mai concrete pentru că această alternativă, această opțiune - a meseriilor, să fie una cât mai vizibilă pentru copii, din dorința de a deveni o alternativă atractivă și dorită de acei copii care au îndemânare, și care ar putea să devină foarte buni meseriași. Am fost parteneri cu Camera de Comerț și în momentul în care am construit oferta profesională pe această componentă a meseriilor și faptul că reușim să ajungem la copiii de clasa VIII-a și să îi determinăm să-și pună problema să se îndrepte spre școli profesionale este un lucru foarte bun”, a spus într-o conferință de presă inspectorul școlar general, Camelia Tabără.
Acțiunea vrea să atragă tineri spre învățământul profesional, lipsa forței de muncă din Bistrița-Năsăud fiind o mare problemă în județ.
„Din păcate aproape toate domeniile sunt deficitare, dar cele mai acute probleme le avem aici unde și atracțiile spre afară sunt mai mari - strungar, sudor, lăcătuș mecanic. Ei sunt foarte căutați în afară pentru că românii sunt foarte buni meseriași și au o căutare foarte mare și sunt foarte doriți. Ei pleacă pentru că există o discrepanță foarte mare între câștigurile dintre afară și salariile din România”, a explicat președintele Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, în conferința de lansare a proiectului.