Vanatorii din judetul nostru au impuscat in doar cinci ani peste 10.000 de animale salbatice, de la ursi, lupi si vulpi, pana la iepuri si fazani. Potrivit reprezentantilor Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bistrita-Nasaud, Valer Negrusa, animalele sunt ucise in urma unor estimari facute de institutia pe care o conduce.
Judetul Bistrita-Nasaud are unul dintre cele mai bogate fonduri de vanatoare din tara, care se intinde pe o suprafata de aproape 380.000 de hectare, fond care cuprinde o fauna bogata si variata. In paduri traiesc cerbi, mistreti, vulpi, lupi, ursi, rasi, pisici salbatice dar si pasari rare, fazani, cocosi de munte si potarnichi.
Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Bistrita-Nasaud gestioneaza acest fond cinegetic si in fiecare an face o estimare a efectivelor de animale care traiesc in zonele de munte si ses ale judetului. In functie de aceste estimari se stabileste si numarul de animale, din fiecare specie, care pot fi impuscate in urmatorul sezon de vanatoare.
“Estimarea se poate realiza prin diverse metode. Astfel, animalele pot fi numarate prin vizualizare, prin numararea cuiburilor sau a vizuinelor. O alta modalitate este cea a „benzilor de proba“. Pe o suprafata de 30-100 hectare se numara animalele dintr-o anumita specie si ulterior se estimeaza totalul de pe intregul fond cinegetic”, a declarat directorul AJVPS BN, Valer Negrusa.
Astfel, in fiecare an, se vaneaza 70 de capriori, 10 cerbi, 560 de iepuri, 600 de fazani, 200 de rate salbatice, 50 de porumbei salbatici, 12-15 ursi, 300-340 de vulpi, 12-15 lupi si circa 180 de mistreti.
Facand un simplu calcul, vanatorii impusca intr-un an peste 2.000 de animale salbatice, iar in cinci ani, peste 10.000.