Pentru reabilitarea barajului, lacul Colibiţa va fi golit în totalitate! O astfel de lucrare nu s-a mai făcut de 30 de ani, iar ecologiştii spun că este foarte bună pentru că râul trebuie decolmatat. Totuşi, pescarii atrag atenţia asupra unei probleme: golirea totală ar ucide toţi peştii.
Până în luna martie lacul de acumulare Colibiţa ar trebui golit în totalitate. Cei de la Direcţia Apelor Someş-Tisa vor să facă lucrări de reparaţii şi consolidare la barajul de acolo, investiţie care se ridică la circa 25 de milioane de euro. De asemenea, se estimează că lucrările de modernizare vor dura aproximativ 150-180 de zile, iar durata de umplere a lacului va depinde de debitul râului Bistriţa Ardeleană.
Ecologiştii spun că golirea lacului de acumulare este foarte importantă pentru că o decolmatare este necesară pentru a fi curăţat fundul lacului. Totuşi, există şi o problemă! Peştii sunt în mare pericol dacă toată apa din lac va fi golită.
„Din punct de vedere ecologic, al mediului, nu avem nimic împotrivă, ni se pare un lucru normal ca după atâţia ani să se facă decolmatarea lacului Colibiţa. Nimeni nu a pus întrebarea ce se întâmplă dacă se goleşte în totalitate, adică până jos pe cuvă, ce se întâmplă cu fauna piscicolă pentru că lacul Colibiţa are la ora actuală cel puţin zece specii de peşti. Aici vorbim de vagoane întregi de peşti, de tone de peşte”, a declarat într-o conferinţă de presă Marius Rus din cadrul Asociaţiei Pescar Sportiv.
Marius Rus a mai precizat că va face toate demersurile posibile pentru a salva peştii din Colibiţa pentru că dacă lacul de acumulare va fi golit în totalitate, fauna piscicolă de acolo va fi distrusă în totalitate.