Intr-un memoriu trimis si redactiei Bistriteanul.ro de conducerea gradinitei Nr.2, personalul, dar si parintii copiilor inscrisi la aceasta gradinita ii cer primarului si consilierilor locali sa nu fie de acord cu proiectul privind concesionarea terenului de pe str. Nicolae Balcescu.
Subsemnata Tifrea Corina, director la Gradinita cu program prelungit nr. 2 Bistrita, ca urmare a luarii la cunostinta din presa bistriteana a punctului 8 de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului local din data de 23.02.2012, respectiv: „Proiect de hotarare privind aprobarea Studiului de oportunitate in vederea concesionarii prin licitatie publica deschisa a terenului proprietatea publica a municipiului Bistrita, in suprafata de 1.157,52 mp, situat in Bistrita, str.Nicolae Balcescu nr.38, in vederea edificarii unui imobil cu destinatia de „gradinita privata”, initiator: Primarul municipiului Bistrita”, prin prezenta doresc sa va aduc la cunostinta situatia acestei gradinite si sa va rog sa retrageti sau sa nu votati acest proiect.
Gradinita cu program prelungit nr. 2 este o unitate scolara cu personalitate juridica, infiintata in anul 1980, care are inclusa, incepand din septembrie 2006, ca structura si Gradinita cu program normal nr. 10, din strada Independentei nr. 57. In gradinita cu program prelungi sunt inscrisi si frecventeaza un numar de 158 de prescolari, in invatamant traditional si in alternativa step by step, deserviti de un numar de 19 persoane, cadre didactice si personal de ingrijire.
In vara anului 2005 a fost efectuata o expertiza a cladirii de catre dl. prof. Chira in vederea demararii unor lucrari de reparatii dar concluziile studiului au aratat ca se impune construirea unui local nou.
In primavara anului 2005, ca urmare a demersurilor facute, am primit de la Ministerul Educatiei 9 miliarde de lei vechi, utilizabili in doua transe, iar pe bugetul local au fost alocati inca 4 miliarde, pentru construirea unui local nou.
Cateva luni mai tarziu, datorita unei „regretabile erori”, cladirea si terenul au fost trecute pe lista imobilelor revendicate si au fost retrasi toti banii alocati.
Mentionez ca pana in anul 2007 situatia juridica a cladirii a fost incerta. In urma demersurilor facute inca din anul 2000, a fost reglementata situatia jurica a cladirii si terenului aferent si prin memoriului adresat primarului Vasile Moldovan si Consiliului local al municipiului Bistrita inregistrat cu numarul 58568 din 22.08.2007, am comunicat acestora ca Gradinita cu program prelungit nr. 2 Bistrita, are terenul si constructia inscrise in CF Bistrita nr.2434, nr. top. 1877/17, dispune de o suprafata de teren de 1159 mp si am cerut din nou construirea unei noi cladiri.
Au fost din nou alocate sume din bugetul anului 2007 pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei unitati noi de invatamant, in strada Nicolae Balcescu nr. 38 pe terenul de 1154 mp, proprietate a Primariei municipiului Bistrita, proiect intocmit de S.C. MASTER-PREST SRL, si aprobat prin HCL nr. 77 din 24.04.2008, urmand ca in continuare, cu banii alocati in bugetul local pe 2008 sa se organizeze licitatia pentru proiectul tehnic si sa inceapa lucrarile pentru noua cladire. De data aceasta, solutia propusa indeplinea standardele impuse, asigurand atat spatiul optim necesar functiunii de gradinita cu program prelungit, separarea fluxurilor principale (al copiilor si personalului specializat de cel al personalului auxiliar si de ingrijire) cat si spatiul de joaca si spatiul verde necesare. Cu toate acestea, nu s-a facut nimic si banii alocati au fost retrasi la finele anului.
In aprilie 2008, Inspectoratul Teritorial in Constructii a luat la verificat cladirile scolare vechi dupa ce tavanul gradinitei din cartierul Unirea s-a prabusit si s-a luat decizia de inchidere a Gradinitei nr.2 si a celei din Sigmir.
Dupa ce prescolarii si educatoarele Gradinitei numarul 2 au fost mutati vreme de mai multe luni dintr-un capat in altul al orasului, Consiliul local a optat pentru inchirierea unei cladirii de la o persoana privata din strada George Cosbuc, numarul 29 incepand cu data de 1 septembrie 2009, pentru o chirie lunara de 3750 de lei.
Nici aceasta solutie nu s-a materializat iar in vara anului 2009 s-a hotarat mutarea Gradinitei nr. 2, pe strada Rodnei, Nr. 23, in incinta Colegiului Grigore Moisil, in corpul A, etajul I, unde au functionat inainte atelierele scoala ale liceului.
In noul sediu, municipalitatea a mai investit pentru reamenajari cateva mii de lei, dar conform hotararii consiliului Local, municipalitatea urma sa foloseasca acest spatiu pe post de gradinita de urgenta pentru unitatile prescolare aflate in cladiri care trebuie reabilitate dupa ce se va finaliza constructia noua la Gradinita numarul 2.
La initiativa viceprimarului Gaurean Florin, Primaria Bistrita urma sa aloce, in 2011, aproximativ 700.000 de lei, pentru primele etape ale construirii noii gradinite.
La mijlocul anului 2011, actualul viceprimar Andrei Rusu, declara ca proiectul nu a fost abandonat si ca spera ca va fi dus la bun sfirsit: "Luna viitoare o sa incepem lucrarile de daramare, pentru ca deja suntem in intarziere datorita birocratiei Stiu ca ne confruntam cu probleme in ce priveste gradinitele, dar pana la finalul mandatului meu cred ca o sa finalizam constructia" a declarat Andrei Rusu in 28.06. 2011 unui cotidian local.
Ca o informare statistica doresc sa va informez ca in municipiu functioneaza:
- 9 gradinite cu program prelungit cu 1750 prescolari
- 10 gradinite cu program normal cu 710 prescolari, toate de stat, si
- 6 gradinite particulare, autorizate, cu aproximativ 350 de prescolari.
Costul, respectiv taxa zilnica de hrana, pe zi, la o gradinita de stat este de 7 lei/zi - aproximativ 140 lei/luna, pentru un program zilnic de la 6.00 la 18.00
Costul la privat este de 480 lei/luna, pentru un program scurt, adica pana la ora 14-15, iar pentru program lung, adica 7.00-18.00 este de la 600-700 lei in sus.
Gradinita nr. 2 are inscrisi 158 de copii, acelasi numar fiind aprobat si pentru anul viitor. Cladirea in care momentan functionam nu se preteaza din punt de vederea arhitectural, respectiv al constructiei si spatiului existent, pentru program prelungit.
Este cumplit sa iasa odata pe un hol lung de 35 m si lat de 1,80m, 150 de copii, plus personalul care duce vasele la bucatarie, asta deoarece salile au tripla functionalitate: sala de grupa, dormitor si sala de mese. Alte detalii: pe etaj exista o singura baie pentru copii cu 4 chiuvete si 5 toalete, si o baie de 1,5/1,3mp pentru personal, nici bucataria nici baia nu au scurgere in pardoseala, se gatesc 3 mese pe zi, pe 3 aragaze, iar diametrul unei cratite sau oale de 40 sau 50 de litri, (acestea fiind vasele de gatit), depasesc uneori marginile aragazului. Nu exista spalatorie, si nu se pot asigura circuitele functionale minime, dar fiind o solutie temporara, am incercat sa ne descurcam.
Stim ca este un efort foarte mare pentru municipalitate, dar va rugam sa nu transformati o solutie temporara, de compromis, intr-una permanenta. Am incercat, indiferent de situatie sa desfasuram o activitate de calitate, sa fim competitive cu celelalte unitati prescolare, dar este imposibil in astfel de conditii.
Cu deosebita consideratie,
Director
Tifrea Corina