Propunerea membrilor CSM ca perioada în care suspecţii de infracţiuni pot fi reţinuţi să fie dublată de la 24 la 48 nu a rămas fără urmări. Mai multe organizaţii protestează împotriva acestei modificări, susţinând că lipsirea de libertate este o măsură dură şi trebuie să aibă caracter excepţional.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii susţin că procurorii şi judecătorii au la dispoziţie prea puţin timp pentru a studia toate documentele şi pentru a analiza probele dintr-un dosar, mai ales când sunt mai multe persoane reţinute. Acest lucru exercită o presiune imensă asupra magistraţilor care trebuie să lucreze contra cronometru. În acest sens, membrii CSM ei au propus ca perioada pentru care suspecţii în dosare pot fi reţinuţi să fie dublată de la 24 la 48 de ore.
Mai multe organizaţii se opun acestei modificări. Acestea aduc în atenţie şi faptul că lipsirea de libertate a unei persoane poate fi dispusă de un poliţist sau un procuror şi nu de către un judecător.
Protestul împotriva modificării Constituţiei este semnat de Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) prin Diana-Olivia Hatneanu, ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei prin Mircea Toma, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) reprezentat de Ioana Avădani şi Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), prin Oana Preda.
Semnatarii protestului argumentează că lipsirea de libertate a unei persoane, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, trebuie să aibă un caracter excepţional.
„Considerăm că rolul Constituţiei este, în primul rând, de a garanta respectarea dreptului oricărei persoane la libertate şi nicidecum de a crea pârghii noi care să permită dublarea perioadei de privare de libertate, fără control din partea judecătorului. În acest context, organizaţiile semnatare subliniază că propunerea de dublare a duratei reţinerii nu este justificată de o necesitate socială reală, întrucât durata actuală de 24 de ore a reţinerii nu a constituit o cauză care a produs serioase prejudicii funcţionării sistemului judiciar”, susţin membrii acestor organizaţii.
Ei propun ca, în schimb, parchetele să suplimenteze personalul care să analizeze dosarele în termen de 24 de ore şi cer Parlamentului actual să respingă propunerea de prelungire a duratei de reţinere.
Potrivit protestatarilor, orice modificare a Constituţiei trebuie adoptată numai după alegerile din noiembrie.