După ore în șir de controale, perchezițiile la Muzeul Județean, în biroul directorului Gaiu, s-au încheiat. Polițiștii clujeni au plecat spre casă, iar managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, din care face parte și Muzeul Județean a oferit presei o serie de detalii despre ce au căutat anchetatorii ore în șir.
În această dimineață, polițiștii clujeni au efectuat șase percheziții, patru în Bistrița-Năsăud și două la Cluj, fiind suspectate infracțiuni de trafic de obiecte de patrimoniu. Printre cei vizați de anchetă se numără și directorul Muzeului Județean Bistrița-Năsăud - Corneliu Gaiu, din informațiile noastre percheziții având loc în biroul acestuia și în locuință.
După ce anchetatorii au plecat spre Cluj, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș, a oferit o serie de detalii presei. Este vorba despre o anchetă care a vizat controlarea modului în care s-a făcut o achiziție a unei vaze din aur, descoperită de un bistrițean pe Dealul Dumitrei, în zona vechii cetăți a Bistriței și care a fost adusă la muzeu. Conform legii, muzeul ar fi trebui să-i plătescă găsitorului între 30 și 40 la sută din valoarea evaluată a acesteia.
"Este vorba despre un mandat emis de Judecătoria Cluj-Napoca în ideea verificării obiectelor de patrimoniu achiziționate, descoperite sau aduse la muzeu prin cercetare arheologică. Este un exercițiu curs, nu a fost vorba despre controale de la antifraudă... Este vizată secția de istorie a Muzeului Județean. Deocamdată este greu să facem acuzații. Noi facem cercetări, săpături arheologice și achiziții, iar în ultima perioadă de timp s-au dovedit a fi bunuri muzeale patrimoniale de interes național. Suntem supuși unei verificări, este o procedură... Poliția venit să verifice dacă am îndeplinit toate procedurile de achiziție, procedurile de cumpărare.. Am pus la dispoziție toate documentele pe care le-au cerut. Nu au ridicat acte" - a spus presei Alexandru Gavrilaș - directorul Complexului Muzeal, care a menționat totodată că instituția pe care o conduce are în programul de achiziții bunuri muzeale, iar cel care constituie obiectul anchetei are o valoare mai mare decât cele obișnuite din istoria muzeului.
"Este vorba despre un obiect de aur. Am făcut o cerere către Consiliul Județean, a fost aprobată. Urmează ca aceste lucruri să se verifice. Prin lege ne obligă să răscumpărăm într-o proporție de 30, maxim 40 la sută din valoarea bunului. Și valoarea bunului se stabilește la sute de mii de euro... Noi am făcut demersurile pentru a-l plăti la valoarea aurului efectiv, la cursul BNR. Nu cred că este vorba despre vreo supraestimare a valorii. Este vorba despre un vas de aur care a fost găsit undeva pe Dealul Dumitrei, în vechea cetate a Bistriței, care a fost adus Muzeului și s-au făcut demersurile, conform legii pentru achiziționarea lui. Demersurile sunt însă destul de lungi, trebuia prevăzut în buget, trebuie aprobat sau făcut expertize tehnice, din partea unui expert la Cluj. Nu știu dacă aceasta este legătura cu perchezițiile de la Cluj" - a mai spus Alexandru Gavrilaș.
Anul acesta, CJ a aprobat alocarea unei sume de 70.000 de lei pentru achiziția de bunuri muzeale. O sumă de 55.000 de lei a fost alocată pentru "despăgubire tezaur" și 15.000 pentru achiziția unor bunuri muzeale. Se pare că vaza de aur a fost găsită în 2014 însă numai anul acesta s-a prevăzut suma pentru răscumpărarea acesteia.