Patronul unei firme din Bistrița-Bârgăului a fost principala țintă a procurorilor și polițiștilor care au descins zilele trecute într-o acțiune de amploare în comună. 35 de persoane au fost vizate, percheziții fiind făcute la ocoalele silvice, la domiciliile unor persoane, la primărie și la sediile a 13 firme.
Desfășurare serioasă de forță în 3 decembrie, încă de la primele ore ale dimineții, în comuna Bistrița-Bârgăului.
Zeci de percheziții au avut loc în Bistrița-Năsăud, dar și în Suceava țintele anchetei fiind persoane fizice și juridice bănuite de săvârșirea unor infracțiuni silvice și de abuz în serviciu.
Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud anunța, la acea vreme „că se efectuează 41 de percheziții și că sunt vizate 35 de persoane, două ocoale silvice, sediul unei instituții publice, 13 sedii ale unor firme bănuite că ar desfășura operațiuni comerciale ilegale cu material lemnos".
În urma perchezițiilor efectuate, mai multe persoane au fost aduse la Bistrița, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru audieri.
În urma cercetărilor făcute după realizarea celor 41 de percheziții doar o singură persoană a fost pusă sub control judiciar de procurori.
Este vorba despre patronul unei firme care se ocupă cu exploatarea lemnului și despre care procurorii spun că ar fi furat din incinta unui ocol silvic un ciocan de marcare a arborilor, ciocan pe care l-a și folosit apoi să marcheze arborii pe care i-au tăiat angajații lui.
„Față de inculpatul Ciurea Tiberiu Mircea s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru trei infracțiuni: furt calificat, instigare la tăiere, fără drept, de arbori și furt de arbori. Faptele constau în următoarele: prima faptă de furt calificat - în cursul anului 2015 inculpatul a pătruns în sediul unui ocol silvic de unde a sustras un dispozitiv pentru marcare a arborilor. A doua faptă cea de instigare la tăiere, fără drept, de arbori - constă în aceea că, ulterior, bărbatul ar fi determinat alte persoane, respectiv pe angajați ai societății sale, să taie fără drept, arbori dintr-o partidă forestieră, respectiv 93 de arbori pe care i-a marcat personal, în prealabil. În ceea ce privește fapta de furt de arbori, aceasta constă în faptul că inculpatul a sustras arborii în cauză, fiind creat un prejudiciu de 58.734,94 lei în dauna ocolului silvic Bistrița Bârgăului", a declarat pentru Bistrițeanul.ro purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, procuror șef adjunct Angela Sângeorzan.
În acest caz cercetările continuă, însă până acum procurorii au decis ca numai patronul cu pricina să fie pus sub control judiciar.