În şase judeţe din ţară au avut loc ieri 22 de percheziţii domiciliare la care au participat peste 100 de poliţişti. Dosarul este instrumentat de Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi sunt implicate 27 de persoane acuzate de tăinuire, înşelăciune şi spălare de bani.
"La data de 30 iunie a.c. poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi celelalte efective ale IPJ BN împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Peniteciarele din Iaşi şi Bacău, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău şi Direcţia de Operaţiuni Speciale au desfăşurat 22 de operaţiuni speciale la nivelul a şase judeţe din ţara noastră. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal instrumentat de către Tribunalul Bistriţa-Năsăud în care sunt efectuare cercetări faţă de 27 de persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire, înşelăciune, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat", a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud, subinsp. Virginia Roşca.
Potrivit anchetatorilor, cele 27 de persoane cercetate în acest dosar sunt bănuite că în perioada ianuarie - februarie 2014 ar fi indus în eroare o bistriţeancă pe care au contactat-o la telefon şi i-au spus că ar fi câştigat o sumă mare de bani. Aceștia i-ar fi spus femeii că sunt reprezentanți ai unei companii de telefonie mobilă. "Astfel că aceasta a fost determinată să depună pe numele lor, şi a altor persoane din ţară, sume semnificative de bani", a mai spus Virginia Roşca.
În total, bistriţeanca ar fi pus în conturile celor care au păcălit-o 125.000 de lei. Când şi-a dat seama că totul este o înşelăciune femeia a apelat la ajutorul poliţiştilor în speranţa că va reuşi să îşi recupereze banii.
În urma descinderilor care au avut loc ieri în Suceava, Botoşani, Braşov, Iaşi, Bacău şi Harghita au fost reţinute 21 de persoane.
De asemenea, oamenii legii au găsit în urma percheziţiilor mai multe sume de bani, telefoane mobile, cartele prepay şi alte bunuri care fac obiectul acestui dosar. Poliţiştii fac în continuare cercetări pentru a stabili întreaga activitate infracţională a suspecţilor din acest dosar.
Potrivit datelor furnizate de IPJ BN, cazuri cum este cel al bistriţencei ţepuită cu 125.000 de lei, sunt mai multe.
"Pe oamenii care primesc astfel de telefoane ce anunţă câştiguri îi sfătuim să nu fie creduli, să fie circumspecţi în legătură cu persoanele care îi telefonează şi care propun astfel de câştiguri facile sau premii. De asemenea, îi sfătuim să fie circumspecţi şi atunci când primesc telefoane cu privire la implicarea unor apropiaţi, rude sau prieteni, în accidente rutiere. Trebuie să verifice, să sune la poliţie, să se documenteze şi în niciun caz să nu facă transferuri de bani", a declarat comisarul şef, Liviu Olariu, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud.