30 de persoane au fost duse la sediul DIICOT Ploieşti pentru a da declaraţii în urma unor percheziţii care au avut loc la domiciliile lor. Suspecţii sunt cercetaţi într-un dosar legat de furturi de informaţii şi de mijloace de plată electronice. În acest caz, percheziții s-au făcut și în Bistrița-Năsăud. AFLĂ mai multe:
Mai mulţi procurori şi poliţişti au efectuat în această dimineaţă 34 de percheziţii domiciliare în judeţele Bistriţa-Năsăud, Alba, Prahova, Vâlcea, Brăila, Constanţa şi în municipiul Bucureşti. Aceştia au urmărit destructurarea unei reţele specializate în comiterea de infracţiuni informatice şi cu mijloace de plată electronică.
În total, 31 de persoane au fost urmărite în acest dosar, iar dintre acestea 30 au fost duse la sediul DIICOT Ploieşti pentru a da declaraţii şi pentru a face unele lămuriri.
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014 membrii grupării au obţinut şi perfecţionat echipamente de skimming în România, pe care le-au folosit pe teritoriile mai multor state (Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, Turcia, Franţa, Marea Britanie, Spania, Ecuador, Filipine, Panama) pentru obţinerea unor date de identificare de carduri bancare, inscripţionarea ulterioară pe carduri blank şi retrageri de numerar", se arată într-un comunicat dat de DIICOT.
Se pare că fiecare membru al reţelei avea atribuţii foarte clare şi ştia foarte bine ce are de făcut pentru ca totul să iasă aşa cum îşi doreau. Din informaţiile furnizate de anchetatori până la această oră se pare că în activitatea de skimming există suspiciuni că membrii grupării fie introduceau cipuri electronice în POS - urile unor magazine, unde pătrundeau prin efracţie simulând furturi mărunte, fie utilizau dispozitive confecţionate artizanal în special în zone nesupravegheate de camere video ( benzinării, spălătorii auto şi bancomate ).
Procurorii şi poliţiştii români au colaborat în acest dosar cu autorităţile din Suedia, Franţa şi Germania dar şi cu Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
"Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se mai arată în acelaşi comunicat.