La sfarsitul lunii iunie 2009 Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita - Nasaud a comunicat Primariei Bistrita ca termenul de inchidere a depozitului de gunoaie menajere a fost devansat cu 6 luni.
In consecinta Primaria Bistrita a trebuit sa sisteze depozitarea gunoaielor menajere in depozitul apartinand la data acea SC Codrisor SRL. Intrucat celalat depozit care a apartinut societatii SC Urbana, a fost inchis pe 31 decembrie 2006, primaria a trebuit sa initieze un nou depozit pentru stocarea temporara a deseurilor municipale pe o suprafata de un hectar pana la finalizarea noului depozit ecologic de la Tarpiu.
In timpul asta depozitul de gunoaie de la Beclean functiona bine mersi avand autorizatia de mediu 19/19.02.2008 cu termen de valabilitate de 5 ani adica pana in 2013. Oare de ce nu s-a gandit nimeni sa care gunoaiele de la Bistrita la Beclean in ultimele 16 luni?
Dintr-o data, in cursul lunii octombrie, aflam ca depozitul de la Beclean trebuie musai inchis anul asta si toate gunoaiele care s-au depozitat vreodata in orasul de pe Somes trebuie neaparat carate la Bistrita in principal pentru ca sunt multi bani de cheltuit pentru asta.
Aflam totodata ca depozitul de la Beclean trebuie neaparat inchis cu toate ca mai are autorizatie de functionare inca cel putin trei ani pentru ca este pe malul apei ca si cand cel de la Bistrita ar fi construit in varful muntelui.
Doar de ochii lumii, pentru a acoperi conform legii orice magarie gandita prin birourilor unor consultanti din Bucuresti, APM BN anunta ca cetatenii pot depune contestatii pana in data de 10 Noiembrie.
Decizia agentiei este insa luata si transportul gunoielor va fi aprobat. Nu este vorba doar de gunoaiele istorice de la Beclean dar si de cele care vor fi produse in viitor atat in Beclean cat si in toate comunele din jurul Bistritei pe o perioada nedeterminata pentru ca nu stie nimeni cand va fi finalizat depozitul de la Tarpiu asezat atat de izbutit la confluenta tuturor izvoarelor.
Ni se transmite prin intermediul presei ca argumentele cetatenilor care se opun transportului nu sunt dintre cele mai consistente.
Ca si cand, in aceasta chestiune, ar mai fi trebuit sa aduca cineva vreun argument consistent. Poate doar daca bistritenii care au contestat masura ar fi venit direct cu pungile de gunoi menajer de acasa argumentele lor ar fi avut mai multa consistenta. Doar idea uriasului transport ar fi trebuit sa puna pe ganduri Autoritatea de Mediu.
Erau cel putin trei alternative la varianta propusa. Sa le lase acolo, sa le duca la Tarpiu, sa le depoziteze in alta locatie in apropierea Becleanului. A facut cineva bilantul de mediu pentru fiecare din aceste posibilitati?
Managerul proiectului, fostul primar, celui caruia pana in 2008 ii erau atat de dragi bistritenii, nu a comunicat niciodata acest plan cu toate ca il avea de mult in vedere si cu toate ca are alocat un buget substantial pentru a asigura corecta informare a cetatenilor.
Ca de obicei cand lucrurile ajug la cunostinta publicului este prea tarziu ca sa se mai faca ceva. Actualul primar si viceprimar se opun din vorbe acestei initiative insa au aprobat transportul pe teritoriul municipiului de cum a ajuns cererea pe masa lor, la semnat. Chipurile avem institutii care functioneaza in interesul publicului si alesi care actioneaza in limitele unui mandat incredintat de cetateni.
Cetatenilor li se cere sa participe la viata publica si sa se adreseze civilizat autoritatii prin petitii, adrese, contestatii respectand cadrul legal.
In realitate insa ni se demonstreaza, pentru a cata oara, ca cetateanul nu are niciodata dreptate si ca toate institutiile paravan create in ultimii 20 de ani de democratie de vitrina functioneaza doar in interesul celor care intamplator au ajuns sa administreze milioane de euro mimand interesul public si producand in tot acest timp hartii bune doar ca sa umple groapa de gunoi tot mai incapatoare a societatii noastre.
Presedinte P.E.R. Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud
Alexandru Marian Toniuc