Două Asociații de Dezvoltare Intercomunitară se vor creea, în viitorul apropiat, pentru dezvoltarea integrată a zonei turistice montane Sîngeorz-Băi-Munții Rodnei dar și pentru promovarea zonei turistice Valea Sălăuței. Pentru înființarea noilor asociații este nevoie și de implicarea Consiliului Județean.
Primul dintre cele două proiecte de înființare a asociațiilor, care va intra astăzi în dezbaterea aleșilor de la județ, vizează zona turistică montană Sîngeorz-Băi-Munții Rodnei.
Zona respectivă este cuprinsă în strategia de Dezvoltare Regională a Regiunii de Nord-Vest dar și în Strategia de Dezvoltare a Județului Bistrița-Năsăud.
Ambele strategii identifică dezvoltarea turismului ca fiind o prioritate de dezvoltare regională, dat fiind potențialul turistic existent.
În expunerea de motive a proiectului se arată că un "potențial turistic uriaș în județul Bistrița-Năsăud îl are Valea Someșului, care este o depresiune situată la poalele Munţilor Rodnei, străbătută de râul Someșul Mare și cuprinde, în principal, următoarele localități: Rodna, Valea Vinului, Maieru, Anieș, Șanț, Sîngeorz-Băi, Rebra, Ilva Mică. Fiind situată de-a lungul unor linii de prăbuşire, zona prezintă numeroase izvoare minerale datorită vulcanismului, iar renumită pentru acest lucru este stațiunea Sîngeorz-Băi care dispune de 9 izvoare minerale și este una dintre primele stațiuni balneare curative din România.
Valea Someșului oferă peisaje uluitoare și datorită poziționării sale la poalele Munților Rodnei este propice pentru realizarea unui domeniu schiabil”.
Comunele Maieru, Rodna, Șanț, Ilva Mică împreună cu orașul Sîngeorz-Băi au cerut deja Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să facă parte din dezvoltă din viitoarea Asociație de Dezvoltare Intercomunitară care are drept scop dezvoltarea durabilă și promovarea turismului pe Valea Someșului, a agroturismului, silvoturismului şi ecoturismului la poalele Munţilor Rodnei şi Valea Someşului Mare dar și dezvoltarea unor proiecte specifice zonei montane şi staţiunii turistice de interes naţional Sîngeorz-Băi.
Al doilea proiect privind înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru promovarea zonei turistice Valea Sălăuței va intra în dezbaterea Consiliului Județean în ședința din această după-amiază. Pentru înființarea acestei asociații și-a dat deja acordul comunele Parva, Romuli, Telciu, Coșbuc, Salva și Runcu Salvei.
Și Valea Sălăuței are un potențial turistic uriaș." Aceasta face parte din zona de coline a văii Someşului Mare şi este strabătută de râul Sălăuţa. Importanţa turistică a Văii Sălăuţei este dată de relieful reprezentat de o parte şi de alta a Munţilor Rodnei şi a Munţilor Țibleş, uşor accesibili prin văile săpate de apele curgătoare afluenţi ai râului Sălăuţa, formând un traseu turistic cu un peisaj deosebit în aşezările întinse de-a lungul văii, pline de istorie, etnografie şi folclor, pline de poeziile şi cântecele sălăuanilor, din Salva şi până în Dealu Ştefăniţei. Din păcate, până în prezent nu au fost realizate investiţii în turism, având în vedere potenţialul enorm al zonei".
Noua Asociație are ca obiective dezvoltarea durabilă a zonei turistice care este o punte către Maramureșul istoric, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural precum și a zonelor naturale protejate, a agroturismului, silvoturismului și ecoturismului montan.