Sunt multe situaţii în care copiii sunt abuzaţi de părinţi, iar cei de la Protecţia Copilului fac eforturi pentru a-i lua de lângă familii. Din păcate, autorităţile se lovesc de un sistem prost făcut, în care părinţii abuzivi au acces la informaţiile din dosar şi de multe ori intimidează martorii care, de frică, refuză să mai depună mărturie.
Copii bătuţi, trimişi la muncă sau la cerşit, copii abuzaţi sexual sau emoţional şi copii care sunt neglijaţi, toţi au nevoie de protecţie şi toţi ar trebui luaţi de lângă familiile care îi abuzează.
Cei de la Protecţia Copilului fac sute de anchete şi încearcă se verifice fiecare caz în parte însă, de multe ori apar probleme pentru că nimeni nu vrea să facă în scris, o plângere sau vreo sesizare.
„Avem tot felul de cazuri de copii abuzaţi şi obligaţia noastră este să le verificăm pe toate. De multe ori se confirmă şi atunci facem tot posibilul să luam copiii de lângă cei care îi abuzează. Avem însă o mare problemă, vecinii sau cei care cunosc situaţia exact nu vor să vorbească, nu vor să dea declaraţii sau să ajungă în instanţă drept matori”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro şeful Serviciului de intervenţii în caz de abuz, neglijenţă şi exploatare la domiciliu din cadrul DGASPC BN, Teodor Sângeorzan.
De multe ori oamenii se feresc fie pentru că le este frică, fie pentru că nu vor să se certe cu părinţii copiilor.
„Ne povestesc ce ştiu dar nu vor să dea nimic oficial, nu vor să ajungă martori în procese. Este o mare problemă pentru că dosarele, înainte de primul termen de judecată, ajung la părinţi şi ei văd exact cine sunt matorii, ce au declarat. Au fost situaţii în care părinţii acuzaţi de abuz au intimidat matorii şi aceştia la rândul lor au refuzat să mai dea declaraţii”, a mai explicat Teodor Sângeorzan.
Din păcate, în astfel de situaţii cel mai mult au de suferit copiii care sunt abuzaţi pentru că statul, deşi se fac mari eforturi, reuşeşte cu greu să îi ia de lângă cei care nu au grijă de ei.
„De fiecare dată când sunt situaţii de abuz noi vorbim cu familiile, cu părinţii, dar aceştia nu sunt de acord să dea copiii în plasament. Atunci trebuie să adunăm probe cu care să ne prezentăm în faţa instanţei pentru a cere judecătorilor să aprobe luarea în plasament a minorului”, mai spune Sângeorzan.