Chiar dacă s-a pus în discuţie un potenţial proces de golire a întregului lac de acumulare de la Colibiţa, SGA susţine că este imposibil de realizat acest lucru anul acesta. AFLĂ de ce:
Cu toate că la începutul anului se discuta despre faptul că lacul de acumulare Colibiţa va fi golit anul acesta, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud spune că acest lucru nu se va întâmpla deocamdată.
„Există un proiect de anvergură care prevede refacerea măştii asfaltice de la Colibita, respectiv a lacului de acumulare şi aval. Vor fi două etape. Proiectul este înaintat, este autorizat în desfăşurare. Problema este că nu intrăm la finanţare.
În momentul în care golim Colibiţa noi rămânem fără venituri. Va fi pus în discuţie publică, se vor lua o serie întreagă de măsuri. Anul acesta e clar, după câte ştiu eu şi bugetul naţional nu ne permite. E vorba de între 26-30 de milioane de euro. E foarte mare suma.
Este o lucrare prioritară, sigur că este foarte necesară de a se face, doar că nu ştim cum în viitorul apropiat”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro directorul SGA, ing. Petru Drăgan.
Barajul şi lacul de acumulare al Colibiţei a fost construit în perioada 1977 – 1991. Din datele tehnice ale barajului rezultă că acesta are o înălţime de 92 m, lungime coronament – 251 m, lăţime la bază -300 m. Lacul de acumulare se întinde pe o suprafaţă de 270 ha, cu o lungime de 13 km fiind situat la o altitudine de 900 m.
Lacul de acumulare al Colibiţei are ca scop principal alimentarea cu apă a localităţilor din aval, producerea de energie electrică şi atenuarea undelor de viitură.