Cinci confederații sindicale au anunțat ieri că pregătesc deja actele pentru a acționa în judecată Guvernul după ce acesta a decis desființarea Inspecției Muncii și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. La Bistrița există peste 70 de angajați la cele două instituții și nu se știe câți vor mai avea un loc de muncă.
Decizia sindicatelor vine după ce Guvernul a decis, la finele anului trecut, desființarea Inspecției Muncii și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială iar în locul acestora să fie formată Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială care va intra în subordinea Ministerului Muncii.
Cele cinci confederații care au anunțat că vor da în judecată Guvernul sunt Blocul Național Sindical (BNS), “Cartel Alfa”, Confederația Sindicatelor Democratice din România, Confederația Națională a Sidicatelor Libere din România – Frația și Confederatia Sindicală Națională Meridian. Sindicaliștii susțin că prin această măsură se urmărește politizarea tuturor structurilor din Inspecția Muncii.
“Această unificare are ca scop nominalizarea altor persoane în conducerile tuturor structurilor din Inspecția Muncii. Va duce la o repolitizare a sistemului economic, ceea ce este inacceptabil”, a declarat, la B1 TV, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Sindicaliștii și conducerea ITM a depus o plângere prealabilă la Guvern, iar în 9 ianuarie toate confederațiile s-au adresat Avocatului Poporului, cerându-i să sesizeze Curtea Constituțională pentru ca aceasta să evalueze constituționalitatea OUG 86/2014 și articolul referitor la înființarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială însă Avocatul Poporului nu a laut nicio măsură și confederatiile sindicale au decis să atace ordonanța Guvernului în contencios administrativ.
În plus, sindicaliștii au anunțat că vor scrie tuturor ambasadelor din țările UE pentru a le semnala decizia Guvernului privind desființarea Inspecției Muncii.
La Bistrița, în cele două instituții care vor fi comasate lucrează peste 70 de persoane (42 la ITM și aproximativ 30 la AJPIS) deocamdată nu se știe în noua structură câte persoane vor mai avea un loc de muncă și câți vor fi nevoiți să plece în șomaj.