Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  205 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Pentru binele comunității, Ionii sunt aruncați azi în apă şi purificaţi de toate relele anului trecut

07/01/2014 10:28:25 Ioana BRADEA  
În ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, calendarul popular consemnează un obicei mai puțin plăcut pentru cei cu numele de Ion. Cete de băieți având peste 15 ani îi „vânează” pe Ioni, îi ridică pe brațe și îi duc cu forța la râu unde sunt aruncați în apă, pentru a fi sănătoși și îmbelșugați tot anul – ei și comunitatea din care fac parte.

În calendarul popular, pe 7 ianuarie, ulițele satelor din Transilvania și Bucovina sunt invadate de „iordănitorii” – băieții care aveau peste 15 ani și care (condiție obligatorie) s-au bucurat de sănătate tot anul. Ei împrumută busuioc şi agheasmă de la preot (folosite de Bobotează) şi merg pe la casele oamenilor, botezându-i şi iordănindu-i.

Feciorii iau în braţe fiecare membru al familiei şi se învârtesc cu el iar unii dintre oameni se luptă cu aceştia, ştiind că „iordănitorii” sunt ajutaţi de Sfântul Ioan care dă putere şi celui care se luptă cu ei.

Se mai spune că, dacă un flăcău a fost „iordănitor” un an, trebuie să continue trei ani la rând.

Cei care poartă numele Sfântului Ioan au parte astăzi de o sărbătoare aparte, numită “Udatul Ionilor". În câteva sate din Transilvania, flăcăii cu nume de Ioan poartă un steag împodobit şi sunt urcaţi într-un car alegoric, gătit cu crengi de brad. Animalul înhămat, calul sau boul, este şi el împodobit cu beteală colorată şi în acest fel, cu toţii, sunt purtaţi până la marginea satului, la un râu.

Aici, Ionii sunt botezaţi şi purificaţi de toate relele anului trecut, și întreaga comunitate are parte astfel de un an îmbelşugat. După acest ritual, se organizează jocuri, la care sunt invitate şi fetele. Sărbătorea este încheiată, de obicei, acasă la unul dintre Ioni, iar acesta îşi cinsteşte prietenii cu băutură şi colaci.

În Bucovina, se pune un brad împodobit la porţile tuturor celor care poartă acest nume, iar Ionii trebuie să facă cinste și să organizeze petreceri cu lăutari în sat.

În tradiţia populară, Sfântul Ioan este naşul lui Iisus şi protectorul copiilor mici, pe care îi ajuta să nu moară nebotezaţi. O legendă spune că „Sfântul Ioan era un păstor de capre, care nu văzuse niciodată oameni. El se ruga sărind peste un butuc, înainte şi înapoi, zicând: „Asta ţie, Doamne, asta mie, Doamne!”. Văzându-l cum se roagă, nişte trecători l-au îndrumat către biserică. Sfântul Ioan i-a ascultat şi, ducându-se la biserică, i-a văzut pe oameni cum îşi duc păcatele în spate, ca pe nişte snopi de paie. A crezut că aşa trebuie sa facă şi el, a luat în spate un snop de paie adevărat dar, preotul, având impresia că-şi bate joc de ei, l-a gonit din biserică. Sfântul Ioan s-a întors la butucul şi la rugăciunile lui care îi erau mai plăcute lui Dumnezeu” mai spune legenda...

 

Foto: adevărul.ro

Sursa: http://folclornepieritor.blogspot.ro/

2560 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro