În această perioadă, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii, Serviciului de Ordine Publică precum şi cei din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale desfăşoară acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor, la nivel judeţean.
Poliţiştii desfăşoară activităţi care vin în întâmpinarea cetăţenilor, cu informaţii preventive, pe mai multe linii de victimizare, fiind abordate cinci paliere de interes instituţional:
- furturile din locuinţă;
- infracţiunile comise cu violenţă;
- furturile din buzunare şi genţi ;
- furturile din societăţi comerciale;
- achiziţionarea, comercializarea, deţinerea, transportul şi folosirea de articolelor pirotehnice.
Sunt vizate zonele cu potenţial criminogen, precum: pieţe, târguri, zone centrale şi pietonale, supermarketuri, aglomerări mari de locuinţe, străzi aglomerate, unităţi de învăţământ, dar şi categoriile de populaţie expuse riscului de victimizare (copii şi tineri, vârstnici, persoane care transportă valori).
Astfel, marţi, 21 decembrie a.c., pe raza municipiul Bistriţa au fost distribuite peste 350 de pliante şi au fost expuse afişe cu recomandări preventive, în zona supermarketurilor.
Cetăţenii au aflat de la poliţiştii implicaţi în această activitate cum să se protejeze de furturile din locuinţe, buzunare sau genţi şi de acte de violenţă, pentru a avea sărbători plăcute şi liniştite.
Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, POLIȚIȘTII VĂ RECOMANDĂ:
Când vă aflaţi în locuinţă, ţineţi permanent uşa închisă cu cheia deoarece hoţii profită de această neatenţie şi sustrag din hol genţi sau obiecte de îmbrăcăminte.
Când lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei şi să interpeleze persoanele necunoscute care sună la uşa dumneavoastră.
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că țineți în casă bunuri de valoare!
Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii, apelaţi la firme autorizate!
Nu păstraţi în casă sume importante de bani sau bijuterii şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi.
Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau solicită cumpărarea unor produse, evitaţi-le ! În niciun caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.
Cereţi să vi se prezinte şi verificaţi cu atenţie legitimaţia persoanelor care îşi declină calităţi oficiale; reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte.
În cazul în care aveți o casă de vacanță, verificați periodic starea ei sau rugați o persoană de încredere să se ocupe de supravegherea acesteia.
IPJ BN