Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  65 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



PE TOCURI ÎN BUCĂTĂRIE: Prăjitură după rețeta lui fii-miu

05/12/2015 13:05:59  
Vin sărbătorile, cu bucurie, petreceri, cadouri și toxiinfecții alimentare. Am o presimțire că nici anul acesta medicii de la urgențe nu vor șoma, în ziele de după mesele de Crăciun. Că, dacă știe cu adevărat ceva românul, este să gătească și să mănânce.

Și nu există jignire mai mare pentru o casă decât să-i treci pragul de sărbători și să refuzi să „servești ceva”. Nu contează dacă tocmai te-ai ridicat de la masă.  Suntem și vestiți pentru asta, nu de puține ori străinii venind în România strict pentru turismul culinar. Problema este că, în ultimii ani, calitatea ingredientelor care stau la baza preparatelor, fie ele și tradiționale, s-a depreciat alarmant de mult. Că la noi nu contează cât de proastă e mâncarea, important este să fie multă. De această mentalitate profită producătorii de profil. Mă mai apostrofează unii când susțin reducerea consumului de carne, care se pare că stă la baza multor afecțiuni. „Păi tata a mâncat numai carne de porc totă viața și a trăit 90 de ani”.

Se uită însă să se facă precizarea că acel porc era crescut în bătătură, cu cereale cultivate care nu prea știau de stimulenții de creștere, că la prepararea cărnii nu se folosea nici un ingredient aditivat. Îmi amintesc de când eram copil că tăiatul porcului era un adevărat eveniment, mie fiindu-mi rezervată... coada.

Bunicu’ făcea cârnații și cartaboșii în intestinele porcului (nu se cumpărau de la magazin), singurii „intruși” fiind sarea și piperul. Și apoi mai era și problema consumului. Da, era regulă ca dimineața, mai ales vara, să se mănânce cârnații ce fuseseră în prealabil conservați în untură, dar după aceea luam furca în spate și mergeam 5 km pe jos la fân, unde începeam munca propriu-zisă. Așa se alegea praful de micul dejun.

Acum, după ce ne „ospătăm” de cele mai multe ori cu carne de porc din supermarket (nu vă spun ce se pune în ea, că vă stric Sărbătorile), ne deplasăm pe jos până la autoturism și apoi ne instalăm la un birou. Iar dacă reușim totuși să ajungem de 2-3 ori pe săptămână la o sală de sport, ne dăm eroi și considerăm că ducem o viață sănătoasă. Apropo de viață sănătosă, nu de puține ori am auzit expresia „Nu-mi permit să mănânc sănătos. E prea scump”. Da doamnă, așa e.

Mâncarea sănătoasă costă mai mult. Dar revenind la ce am spus mai devreme, dacă mâncăm mai sănătos nu e nevoie să ne îndopăm pănă simțim că explodăm. Că având mai mulți nutrienți, senzația de sațietate se instalează mai repede. Adică ne hrănim, nu numai ne săturăm. Și așa reducem costurile. Știu, teoria sună frumos. Mai este însă și problema obiceiurilor alimentare dobândite în familie. Văd la mine.

Am crescut în tradiția mâncatului tot din farfurie, iar prăjiturile trebuiau musai să aibă cremă și o cantitate considerabilă de zahăr. De multe ori dulciurile pe care le pregătesc nu-mi satisfac nevoia de „ceva dulce”. Creierul meu, obișnuit cu zahărul rafinat, își cere „drogul”. Și uneori cedez. Și încerc în fiecare zi să mă reeduc. Ca să-mi pot educa la rândul meu copiii. Că povestea cu „fă ce zice popa” la ei nu prea funcționează. „Dacă nu e sănătos, tu de ce mănânci?” Poate de aceea unul din „prinții moștenitori” vrea să devină bucătar. Să gătească ce-i place. Datoria mea este însă să-l îndrept pe calea cea bună. Până atunci, vă redau o rețetă pe care am conceput-o la recomandările chef Aless. Nu are nume. O puteți „boteza” voi.
 

Compoziția: 2 linguri zahăr de cocos, circa 200 g silvoiță, 2 linguri pudră de roșcove, o linguriță praf de copt bio (ăsta e adaos de la mine). Maestrul bucătar a ținut morțiș să adauge și două ouă; cred că merge și fără. Am completat cu făină integrală, cât să iasă un aluat molicel. Am folosit făina adusă de bunu Nicu de la moara din Beclean.

Este excepțională și de câteva ori mai ieftină, față de ceea ce se găseşte pe piață. Noi am ornat prăjitura cu bucăți de kaki (este fructul acela care seamănă cu o roșie), ce au rămas de la școală. Am vărsat compoziția într-o tavă de silicon și am dat-o la cuptor circa 40 de minute, la 170 de grade. A ieșit chiar bună. Vom repeta experimentul. Doar nu credeți că am uitat ingredientul secret: MULTĂ IUBIRE!

Dragii mei, gătiți cu zâmbetul pe buze, veselie în suflet și gânduri bune.

Cu drag,

LINA

3003 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro