Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  32 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Pe culmile fericirii. Bistrița are la dispoziție una dintre cele mai valoroase donații de manuscrise

19/10/2017 09:34:49 Ioana BRADEA  
Peste 14.000 de file – caiete, foi scrise mărunt, elegant și într-o stare foarte bună – au fost dăruite recent Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița. „Am rămas uimit când le-am văzut. Pur și simplu uimit și impresionat. Arată extraordinar!”, a recunoscut Ioan Pintea, directorul instituției, pentru Bistrițeanul.ro.

Reputatul scriitor, academician, critic și istoric literar Nicolae Manolescu a făcut un gest surprinzător – donându-și manuscrisele Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița.

Am rămas uimit când le-am văzut. Pur și simplu uimit și impresionat de cât a putut să scrie această mare personalitate a literaturii române contemporane. Arată absolut extraordinar și sunt foarte fericit pentru acest dar. Cred că este cea mai valoroasă donație pe care Biblioteca a primit-o!”, a precizat Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, adăugând că acestea vor putea fi consultate și de publicul larg în curând.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă reușim să obținem și un scanner performant în acest an – sperăm să putem să și digitalizăm întreaga comoară, s-o facem accesibilă și în format electronic în cursul anului viitor”.

Este vorba despre manuscrisele unor volume celebre semnate de Nicolae Manolescu precum „Arca lui Noe”, „Cititul și scrisul”, o bună parte din „Istoria critică a Literaturii Române”, dar și texte publicate în „Contemporanul”, „România literară”, „Steaua” sau „Ateneu” – toate însoțite de un emoționant text intitulat „Amurgul manuscriselor” – în care scriitorul își explică gestul:

Aceia care lasă în urmă scrieri de mână sunt cei, nici aceștia toți, care fac parte din generația noastră.

Cei de după noi scriu pe computer. Am scris toată viața cu creionul, cu stiloul, cu pixul. Până când, aflat la Paris vreme de nouă ani, am fost obligat să scriu pe computer, care îmi facilita expedierea textelor în țară.

Manuscrisele cronicilor mele au rămas în mare parte în redacția „Contemporanului” sau a „României literare”. Ca și o parte din „Teme”. Manuscrisele cărților le-am păstrat, cine mai știe de ce. Dar de la „Istoria critică” (mare sau mică) încoace, nu mai am decât printuri (șpalturile de odinioară), când le mai am și pe acelea.

Manuscrisele le-am purtat cu mine întreaga viață, nu neapărat crezând în valoarea lor după moartea mea, dar poate dintr-o obligație neconștientă pe de-a-ntregul față de fiul și de fiica mea, în ideea că vor dori cândva să-mi cunoască scrisul de mână.

Nu m-am gândit decât de curând că vremea manuscriselor a apus. Și că ale mele se vor afla printre ultimele.

O întâmplare fericită a făcut să descopăr Biblioteca Județeană „G. Coșbuc” de la Bistrița și pe directorul ei, poetul și preotul Ioan Pintea. După câteva ore petrecute în atmosfera ei unică, m-am decis să-mi donez manuscrisele (în acel moment nu țineam minte câte aveam și nici măcar unde se aflau!) minunatei instituții.

Acum ele se află pe mâini bune. Iar eu stau liniștit că nu se vor pierde, cel puțin pe durata vieții Bibliotecii bistrițene, care e, în orice caz, mai lungă decât a noastră. Îți mulțumesc de a le fi acceptat, dragă prietene Ioan Pintea” - a mărturisit criticul.

Nicolae Manolescu a fost invitat la Bistrița anul trecut, când Biblioteca Județeană și Consiliul Județean au celebrat 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc.

2290 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro