Agenții Patrulei de Reciclare de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr.1 Bistriţa au întâmpinat primăvara cu bucurie, cu entuziasm și speranță.
Ei au bifat în agenda ”verde” noi activități de educație ecologică prin care doresc să atragă sprijinul comunității bistrițene în acțiunile de curățenie a orașului, prin colectarea selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) și prin predarea lor spre reciclare.
Înscriși pentru a treia oară în Programul Național al Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec, program de protecție a mediului avizat de Ministerul Educației Naționale și desfășurat în parteneriat cu Primăriile şi Inspectoratele Şcolare Judeţene, cei 15 elevi din Patrula de Reciclare, împreună cu colegii lor, au învățat că aceste deșeuri, prin componentele toxice pe care le conțin, reprezintă un mare risc de poluare a mediului înconjurător și că stă în puterea oamenilor să-și protejeze sănătatea adoptând un comportament responsabil față de locul în care trăiesc.
Informând părinții, vecinii și prietenii despre misiunea Patrulei de Reciclare, aceea de a convinge pe toții locuitorii județului să predea o cantitate de DEEE-uri echivalentă cu 50 g/locuitor, despre faptul că debarasarea de deşeurile electrice se poate face acum simplu, sunând la TelVerde 0800.444.800 (număr gratuit) urmând ca echipa Asociaţiei RoRec să le preia, tot gratuit, și să le ducă la Centrul de colectare, rezultatele nu au întârziat să apară.
Becuri, neoane, baterii, aparate electrice de mici dimensiuni au început să se adune în containerele din punctul de colectare special amenajat în școală, iar televizoarele, imprimantele, frigiderele vechi au luat drumul Centrului Rorec, așa încât, am reușit, până acum, să colectăm peste 700 de kg de deșeuri electrice și electronice.
În această primăvară, la Atelierul Eco, pe lângă tradiționalele mărțișoare, felicitări și obiecte decorative din materiale reciclabile, elevii din Patrula de Reciclare s-au implicat în realizarea de postere, desene, colaje tematice, au învățat cântece și poezii, au scris îndemnuri și mesaje ecologice prin care să încurajeze comunitatea bistrițeană să colecteze responsabil DEEE-urile, să protejeze natura. Spre bucuria copiilor și a dascălilor școlii, atelierul a fost vizitat, vineri, 14 martie 2014, de către reprezentanți ai RoRec din București (Andreea Idriceanu Calev, Alexandra Misha, Adrian Calev) și din Bistrița (Mina Nedelea, Bogdan Oltean).
Cu emoții, dar mândri că fac parte din cea mai activă mișcare ecologistă din România, agenții Patrulei de Reciclare au intonat în fața musafirilor un inedit cântec cu mesaj ecologic, de asemenea, au recitat versuri tematice, au prezentat panourile cu slogane și noul poster al Patrulei. Renumita Mascotă-Cocoș și Posterul ”Timpul Reciclării” nu au lipsit din decor, nici insignele, nici zâmbetele, nici entuziasmul copiilor… Aprecierile, încurajările și aplauzele reprezentanților RoRec au adus pe chipul copiilor lumină și încredere în forțele lor ”de a schimba în bine lumea”, ”de a ajuta cu adevărat” la protejarea mediului, motivându-i în acțiunile viitoare.
Noi , elevii din Patrula de Reciclare, transmitem, pe această cale, apelul și rugămintea noastră tuturor bistrițenilor care doresc să sprijine acțiunile de curățenie din această primăvară și să devină suporteri de onoare ai Patrulei de Reciclare a județului nostru, predând deșeurile electrice și electronice la Centrul RoRec. Astfel, vom avea un oraș mai curat și vom obține și un loc onorant pentru județ în cadrul competiției naționale din acest an școlar. Suntem convinși că, împreună, vom reuși să ne mobilizăm, așa cum am reușit și în 2012, când Bistrița a devenit Capitala Earth Hour.
Mulțumim din inimă tuturor susținătorilor noștri, elevi și profesori, familiilor, prietenilor și cunoștințelor acestora, directorilor școlii care ne-au susținut permanent în activitățile noastre, prof. Doris Imola Vass și prof. Mariana Moldovan, de asemenea, mulțumim Inspectoratului Școlar Județean, Primăriei Municipiului Bistrița, persoanelor din cadrul firmelor sau asociațiilor care au predat computere, imprimante, telefoane sau alte aparate electrice vechi menționând că susțin Patrula noastră de Reciclare.
Micii agenți ai Patrulei de Reciclare de la CSEI Nr.1 Bistrița pictează primăvara cu flori și cer senin, cu verde proaspăt și cu speranțe pe care noi toți, prin atitudine și exemplu, avem puterea să le împlinim.
Prof. coordonator Teodora Popescu