Nici la școlă copiii nu sunt în siguranță! Lipsa apei, depozitarea necorespunzătoare a laptelui, dar și problemele găsite la firmele care asigură masa elevilor au fost sancționate de inspectorii DSP care au lăsat școli fără autorizație, au amendat firme și au confiscat zeci de litri de produse necorespunzătoare.
Inspectorii sanitari au găsit zeci de probleme la școlile și la firmele care se ocupă de masa elevilor! Au efectuat 595 de controale în școli și gădinițe și probleme au fost cu zecile!
Nu mai puțin de 69 de avertismente au aplicat unităților de învățământ pentru problemele pe care le-au găsit și alte patru școli au rămas fără autorizațiile sanitare de funcționare din cauza neregulilor depistate - lipsa controlului medical periodic al personalului, neefectuarea cursurilor de igienă, depozitarea necorespunzătoare a produselor lapte-corn și neasigurarea apei potabile.
Și așa, peste 100 de școli din județ funcționeză de ani de zile fără autorizații sanitare, desfăşurându-şi activitatea în clădiri vechi, improprii, fără apă potabilă sau toalete destinate elevilor și profesorilor...
Alte 66 de controale au fost efectuate la șapte societăți comerciale, 43 blocuri alimentare și șase unități care asigură catering-ul pentru școli. Nici aici, din păcate, lucrurile nu sunt tocmai în regulă chiar dacă părinții plătesc sume consistente pentru a le asigura elevilor masa de amiază la școală.
„Pentru deficiențele constatate s-au dat șapte avertismente, o amendă în valoare de 1.000 lei și au fost retrase din consum 2,42 kg și 69,66 litri de produse necorespunzătoare", spune conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Nici în sectorul public alimentar situația nu este cu mult mai bună.
Din cele 1.094 de unităţi cu profil alimentar din județ, inspectorii au verificat anul trecut 283.
Jumătate s-au ales cu avertismente pentru problemele găsite, cinci cu amenzi și patru firme s-au trezit cu activitatea suspendată.
„Din numărul total de neconformităţi (271) cele mai frecvente au fost pentru neefectuarea controlului medical periodic (79), pentru neefectuarea cursurilor privind noţiunile fundamentale de igiena (61), pentru igienă generală (22) şi pentru etichetare și prezentare (19). Pentru deficienţele constatate au fost date 136 avertismente, 5 amenzi în valoare de 4800 lei, au fost scoase din consum uman 92,05 kg și 8 litri produse neconforme și au fost emise 4 suspendari de activitate", explică conducerea DSP.