Pentru că terenul pe care a fost săpata groapa de gunoi de la Tărpiu nu era conform, constructorii au adus de la Dumitra 140.000 de metri cubi de argilă cu care au „cârpit” fundul gropii. Întreaga „operaţiune” a costat 4 milioane de lei. Deocamdată nu se ştie cine va suporta aceste cheltuieli.
Pe terenul aflat la Tărpiu unde s-a săpat groapa ecologică de gunoi au fost descoperite câteva izvoare de apă. Pentru a rezolva această problemă constructorii şi managerul proiectului au decis să aducă argilă de la Dumitra pentru a astupa acele izvoare. În total 140.000 de metri cubi de argilă au fost transportaţi pe o distanţă de 12 kilometri şi aceasta a fost folosită pentru astuparea izvoarelor. Întreaga lucrare a costat patru milioane de lei.
„S-a făcut o corecţie financiară de patru milioane de lei în urma lucrărilor suplimentare făcute la depozitul ecologic de la Tărpiu. Deocamdată nu se ştie cine va face acele plăţi. Se face o analiză, se poartă discuţii şi sperăm ca în cel mai scurt timp să fie luată o decizie”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Bogdan Ivan.
Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Bistriţa-Năsăud” a primit o finanţare de 155 de milioane de lei şi cei mai mulţi bani au venit de la Uniunea Europeană. Pentru construirea şi amenajarea gropii de gunoi de la Tărpiu s-a cheltuit suma de 49 de milioane de lei.
Depozitul de la Tărpiu, singurul ecologic de judeţ, se află la 22 de kilometri de Bistriţa şi are o capacitate de stocare de 1,2 milioane de metri cubi. Acolo vor fi depozitate deşeuri mixte, selective şi verzi.