Primarul Ovidiu Crețu a fost primul care a luat atitudine în problema gunoaielor. El, încă din a doua zi de când Vitalia a renunțat să mai ridice gunoiul din oraș, a cerut companiei Supercom să ridice deșeurile bistrițenilor de la blocuri. Zilele viitoare începem negocierile. AFLĂ ce firme ar putea lua locul Vitaliei:
Patru companii s-au arătat interesate până acum de a se ocupa de colectarea şi transportul gunoaielor din judeţ după ce Vitalia a anunțat autoritățile că renunță la contract.
Este vorba de compania Supercom, cea care se ocupă de salubrizarea orașului pe domeniul public, de compania Urbana, cea care a pierdut licitaţia de salubrizare în fața celor de la Vitalia și de nimeni alții decât partenerii Vitaliei, care într-o primă fază au anunțat că nu vor să preia serviciile de salubritate ale Bistriţei, respectiv Floricon Salub SRL care salubrizează orașul Câmpina și Brantner Servicii Ecologice SA care se ocupă de gunoaiele clujenilor.
Primarul Ovidiu Crețu, care în aceste zile este desemnat interimar președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, spune că în ședința adunării generale a ADI de astăzi vor fi stabilite în noile condiții pentru contractul de salubritate, care va fi încheiat pe o perioadă determinată între autorități și firma care va veni cu cea mai bună ofertă.
Negocierile vor începe luni și până miercuri ar putea fi semnat noul contract cu un alt operator care să se ocupe de gunoaiele din județ din a doua parte a săptămânii viitoare.
În mai puțin de o oră, primarii din întreg județul care fac parte din Adunarea Generală a ADI - Deșeuri se vor întâlni pentru a stabili taxa pe care fiecare primărie o va plăti viitorului operator de salubritate pentru a ridica gunoaiele din localități.
Prin noul contract, bistrițenii nu vor mai avea de plătit firmei de salubritate contravaloarea facturilor, aceasta urmând să intre în contracte fie cu primăriile, fie cu ADI Deșeuri de unde își va încasa banii, iar primăriile, la rândul lor, vor recupera sumele necesare plății operatorului de salubritate prin taxele și impozitele pe care le percep localnicilor.
În acest timp, autoritățile pregătesc și un nou caiet de sarcini pentru scoaterea la licitație a serviciului de salubritate la nivelul întregului județ si pregătirea noii licitații.
Pe de altă parte, prefectul Ovidiu Frenţ le-a solicitat primarilor, printr-o circulară trimisă tuturor, să revolve problema salubrizării pe cont propriu.