Tabăra internațională de pregătire pentru dezastre a Crucii Roșii Române s-a încheiat ieri la Beliș, județul Cluj. De la Bistrița au patricipat patru voluntari care au învățat ce trebuie să facă în caz de dezastre.
La această tabără participă, an de an, peste 100 de voluntari ai Crucii Roșii din întreaga țară, anul acesta aici ajungând și patru voluntari de la Bistrița.
Tabăra are ca obiectiv pregătirea voluntarilor (membri în detașamentele de intervenție) pentru situații limită, pentru dezastre ca apoi, la rândul lor, să poată transmite mai departe cunoștințele celorlalți colegi din filială.
Participanții au învățat ce înseamnă lucrul în echipă, tehnici de supraviețuire pe munte, aspecte legate de orientare turistică, auto-ajutor sau noțiuni de prim-ajutor avansat. Tot în tabără voluntarii au învățat să utilizeze generatorul de curent, pompa de apă, instalația de purificare a apei, bucătăria de campanie, dar au învățat și cum să monteze corturi de diverse tipuri, cum să facă instalații de iluminare ș.a.
Tinerii au fost instruiți și cum să organizeze o tabără de sinistrați și cum să le să le acorde suport psihologic.
Tabăra a fost organizată la Cluj în colaborare cu Serviciul Public Salvamont, Serviciul Județean de Ambulanță și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conducerea Crucii Roșii urmărind ca aceste instituții să poată interveni împreună la dezastre.
"A fost o experiență frumoasă pe care de abia aștept să o repet și la anul" le-a mărturisit reporterilor de la Bistrițeanul.ro Vlad Titieni voluntar la Crucea Roșie și la Serviciul de Ambulanță Bistrița-Năsăud.
"În primele două zile am ajutat și învățat cum se organizează o tabară de sinistrați. Am ridicat corturile în care am dormit în cele nouă zile petrecute în tabară. Am construit wc-uri și dușuri. În a treia zi, când a avut loc și deschiderea oficială a taberei ni s-a prezentat și regulamentul: unul ușor pentru mine, dar greu pentru alții. Activitățile începeau la ora 7.00 când se dădea deșteptarea și ieșeam toți la înviorare. Au fost zile interesante în care am învățat cum să căutăm victimele prin pădure. În unele situatii, cu ajutorul unui câine de salvare. Am învățat cum să ne orientăm și cum să ne facem adăposturi cu ce aveam la îndemână și cum să ne procurăm hrana în caz că ne rătăcim (am mâncat merișoare de pământ, afine și chiar furnici... au gust de lămâie!). Am coborât pe stânci în rapel și am salvat victime cu cei de la Salvamont din zone montane greu accesibile. În ceea ce privește acordarea primului ajutor, am învățat multe lucruri pentru diferite situații de urgență începând cu accidente de mașini cu mai multe victime, alunecări de teren, înzăpeziri, înecuri, cutremure... A fost o săptămână plină cu multe alarme și simulări pe timp de zi și de noapte, în condiții poate nu tocmai plăcute, dar nu s-a plâns nimeni, toată lumea și-a luat rolul în serios, de victimă sau de salvator și și-a făcut treaba ca un adevărat profesionist. Până anul viitor, când am fost invitați din nou, sper să putem organiza și la Bistrița câteva simulări și să formăm o echipă de intervenție în situații de urgență” ne-a povestit Vlad despre experiența de la Beliș.
Pentru Vlad, Andreea, Mia și Ioana – voluntarii de la Bistrița care au avut norocul să meargă în tabără, vacanța a fost una cât de poate de specială, plină de aventură și de lucruri numai bune de învățat și pe alții.
Coordonatorul voluntarilor de la Crucea Roșie Bistrița, Darius Ilieșiu, spune că astfel de tabere sunt extrem de educative și bine venite pentru voluntari. „Învață foarte, foarte multe lucruri. Ne pare rău că locurile sunt limitate și nu putem trimite mai mulți tineri în tabără. Vom încerca însă, pornind de la experiența pe care cei patru au dobândit-o în tabăra de la Beliș, să facem și noi astfel de activități mai ales că avem deja 300 de voluntari dornici să învețe cum să reacționeze și ce să facă în astfel de situații”.