Bistrițenii care afumă păstrăvul cu conuri de brad sunt din ce în ce mai puțini. Dacă anii trecuți Alin Oltean din Prundu Bârgăului le-a deschis bistrițenilor apetitul pentru această delicatesă, anul acesta mai există doar un singur păstrăvar care afumă peștii cu conuri de brad. A crescut semnificativ și prețul!
De câțiva ani a apărut în Piața Decebal un tânăr proprietar de păstrăvărie din Prundu Bârgăului care le-a deschis bistrițenilor apetitul pentru păstrăvul afumat cu conuri de brad. Acest produs este orginar din Bucovina însă și acolo se găsește destul de greu.
Alin Oltean şi-a deschis în anul 2008 o păstrăvărie și a început încet, încet, să producă și păstrăv afumat cu conuri de brad, după o reţetă veche de 60 de ani. A avut mare succes cu mica lui afacere însă, anul acesta tânărul s-a hotărât să își încerce norocul peste hotare, plecând de câteva luni luni în Anglia.
Pe Valea Bârgăului mai există un producător de păstrăv afumat, Aurel Rânziș, care are o păstrăvărie la Colibița însă produsele lui nu se găsesc în magazinele sau în piețele din oraș.
Munca multă și clientela serioasă l-au determinat să crească prețul păstrăvului afumat așa că anul acesta de la 60 de lei cât era anul trecut, kilogramul de păstrăv afumat a ajuns la 120 de lei.
Chiar dacă bârgăuanul nu comercializează păstrăvi decât la sediul păstrăvăriei, clienții nu se lasă așteptați... „Păstrăvul afumat cu conuri de brad e foarte gustos. Este mult de muncă la el și scade foarte mult. După ce a fost curățat păstrăvul se pune în baiţ pentru 12 ore şi apoi se scoate la uscat. La fum se ține şase - şapte ore şi apoi se lasă la uscat tot în afumătoare. Scade mult în greutate, dar avem clienţi numeroși. Sunt oameni care vin de la zeci de kilometri depărtare pentru acest păstrăv” ne-a povestit producătorul la singurul târg la care a participat la Bistrița, Crăciun în Bistrița-Năsăud organizat la muzeul județean.