Seceta de anul acesta a dat batai de cap celor care se ocupa cu crestea animalelor sau au avut culturi. Cu toate acestea, la pastravaria din Fiad lucrurile au decurs foarte bine si proprietarii sunt "in grafic" cu productia.
Pestele este la mare cautare in aceasta perioada, cand bistritenii obisnuiesc sa includa in meniul de Revelion si preparate de acest fel. Dupa sarmalutele, carnaciorii si alte preparate de porc servite la masa de Craciun, de Revelion meniu este putin schimbat. In multe cazuri carnea de porc (sau o buna parte din ea) este inlocuita de carne de pui sau peste.
Pastravaria din Fiad este situata la aproximativ 30 de kilometri de Nasaud. Acolo productia din anul ce se incheie a fost una foarte buna, cu toate ca a fost seceta.
“Anul acesta nu ne putem plange, suntem in grafic cu productia asa cum ne-am propus. Pentru anul viitor o sa facem o estimare in functie de rezultatele finale pe anul acesta si vom vedea. Totusi populatia e mai retinuta un pic in a cheltui banii. Pana acum am vandut in jur de 38 de tone”, povesteste pentru Bistriteanul.ro Ioan Sarmas, reprezentantul pastravariei din Fiad.
Pentru ca pestele este proaspat, bistritenii nu se zgarcesc cand vine vorba sa cumpere pastrav viu, chiar daca este mai scump decat in magazine.
“Avem pastrav curcubeu pentru consum si pastrav indigen, dar numai pentru repopularea apelor de munte. Vindem la persoane fizice, dar si restaurante, indiferent cine vine. Suntem chiar in program prelungit, vindem inclusiv sambata si duminica dupa ora 12. Avem personal angajat si facem eforturi sa valorificam atat iarna cat si vara. Vindem cu 22 de lei cu TVA inclus”, mai povesteste Ioan Sarmas.
Atat in timpul anului, da mai ales in preajma sarbatorilor, numarul bistritenilor care cumpara peste de la Fiad este destul de mare.
“In ultimii ani inainte de Revelion am avut vanzari mai consistente. Productia planificata e realizata deja, dar speram sa incheiem anul cu o productie de 40 de tone. Noi suntem la dispozitia clientilor si ii asteptam sa vina sa cumpere pastrav proaspat si curat. Traditia e de Revelion sa manance pastrav, sa mearga inainte ca pastravul”, explica reprezentantul pastravariei.
Chiar daca rezultatele obtinute anul acesta sunt satisfacatoare pentru pastravaia din Fiad, seceta i-a afectat atat pe producatori, cat si pestii.
“Am avut probleme cu seceta si chiar probleme serioase in sensul ca nu am putut sa facem o hranire corespunzatoare, nu am avut nici cresterile estimate si am stat un pic cu productia, am facut niste cheltuieli in plus, asta se intampla in asemenea situatii. Nu am pierdut foarte mult peste, pierderile au fost normale. Am pierdut in sensul ca nu am inregistrat cresteri. N-a plouat patru luni. A fost foarte greu si pentru noi si pentru pesti”, incheie Ioan Sarmas.
Si la pastravaria de la Bistrita Bargaului lucrurile au mers cat se poate de bine anul acesta. Inca de cateva saptamani proprietarii pastravariei au reusit sa vanda tot pastravul pe care l-au adus de la Gilau si l-au crescut cu mare grija. Pastravaria a fost deschisa recent asa ca cel putin deocamdata nu poate concura cu altele deschise de ani buni. Totusi, pentru noul an, administratorii pastravariei au in plan se se extinda, o buna parte din lucrari fiind deja realizate urmand ca in primavara sa achizitioneze puetul pentru a popula toate bazinele.